eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Close tail view of a F-16 Fighting Falcon in a high G maneuver, with condensation streaks at the wing roots and afterburner on
Nyitókép: rancho_runner/Getty Images

Elképesztően sok F-16-osra lenne szüksége Ukrajnának

Komoly esélyünk van arra, hogy nyáron áttörést érjünk el - jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter az Ouest-France című francia napilapnak adott interjújában, amelyben az ukrán hadseregnek az orosz erők elleni közelgő ellentámadásáról beszélt.

A miniszter szerint az ellentámadásnak az a célja, hogy visszatérjen Ukrajna "az 1991-ben nemzetközileg elismert határokhoz", beleértve a Krímet is.

A miniszter szerint az oroszok "új erőket mozgósítottak, de sokan közülük kezdők, akiknek nincs tapasztalatuk és nem ismerik a fegyvereket".

Reznyikov hangsúlyozta: szükséges, hogy a nyugati szövetségesek felgyorsítsák az Ukrajnának ígért fegyverek szállítását, főként, hogy az Egyesült Államok a közelmúltban engedélyezte szövetségeseinek F-16-os vadászgépek átadását Kijevnek.

Bár az amerikai gyártmányú vadászgépek szállításának ütemezéséről és számáról még nem született döntés, az ukrán miniszter reméli, hogy az év végéig ez megtörténik. Hozzátette, hogy az ukrán pilótákat több hónapon át kell kiképezni, hogy megtanulják az amerikai gépek kezelését.

Szólt arról is, hogy fel kell készíteni az ukrajnai repülőtereket, a radarokat, a navigációs rendszereket, a légiforgalmi irányítókat az új repülőgépekre.

Reznyikov szerint

"több mint 100 repülőgépre" becsülik azt az F-16-os flottát, amelyre Ukrajnának szüksége van ahhoz, hogy a légtérben ellensúlyozza az orosz fölényt.

A francia harci repülőgép-szállításokkal kapcsolatban Olekszij Reznyikov a Rafale vadászbombázót említette, hozzátéve, hogy az "bonyolult kérdés". "Nem vagyok biztos benne, hogy Franciaország hajlandó lenne ilyen típusú harci gépeket szállítani" - mondta az ukrán miniszter.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 21:40
×
×
×
×