eur:
383.98
usd:
353.01
bux:
69258.07
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az előző év diplomáciai tevékenységét értékelő évenkénti sajtóértekezletén Moszkvában 2023. január 18-án.
Nyitókép: Jurij Kocsetkov

Szergej Lavrov megfenyegette Amerikát

Az Egyesült Államok nagyon téved, ha azt hiszi, hogy az Atlanti-óceán biztosíthatja a fennmaradását – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 állami tévécsatornának nyilatkozva.

„Washington úgy gondolja, hogy az önfenntartását az Atlanti-óceán biztosítja. Ez erős eltévelyedés, ha a világot a harmadik világháború határára akarja terelni. De mindeddig Washington az európai szatellitáit uszította az Oroszországi Föderáció ellen, úgy gondolva, hogy mindent megúszhat” – mondta Lavrov egy pénteken bemutatott interjúrészletben.

A nyilatkozat egészét egy vasárnapi magazinműsorban fogják bemutatni.

Az orosz külügyminisztérium pénteken tiltakozását fejezte ki a moszkvai amerikai nagykövetségének amiatt, hogy Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó „elfogadhatatlan kijelentéseivel” ténylegesen támogatásáról biztosította az orosz területekre – beleértve a 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krímre, valamint Belgorod megyére – mért ukrán csapásokat. A tárca képmutatónak és hamisnak minősítette az amerikai biztosítékokat, melyek szerint Washington nem bátorítja Kijevet orosz területek elleni támadásra, és rámutatott, hogy

az ukrán fél „terrortámadásokra” bizonyítottan amerikai fegyvereket és felszereléseket használ fel.

A minisztérium arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai konfliktusban „régóta részes” Egyesült Államok ellenséges fellépése veszélyes válságba sodorta az orosz–amerikai kapcsolatokat, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. „Washingtonnak ideje megtanulnia, hogy az Oroszország elleni agresszió minden formája továbbra is a lehető leghatározottabb ellenlépésekbe fog ütközni” – hangzott az orosz közlemény.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak azzal indokolta az orosz nukleáris fegyverek Fehéroroszországba telepítését, hogy mind ezt az országot, mind pedig az orosz–fehérorosz Szövetségi Államot „nagyon-nagyon ellenséges közeg veszi körül”. Ez, mint mondta, megköveteli Minszk és Moszkva szövetségének erősítését.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács Vietnamban tárgyaló elnökhelyettese orosz újságíróknak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy

Oroszország kénytelen lesz megelőző csapást indítani, ha Ukrajna nukleáris fegyvereket kap a Nyugattól.

Úgy vélekedett, hogy a nyugati országokban nem tudatosult egy ilyen forgatókönyv lehetősége, de „bizonyos feltételek mellett rá fognak jönni erre”. Mint mondta, ha Kijevnek atomfegyvert adnak, „akkor az azt fogja jelenteni, hogy egy nukleáris töltetű rakéta érkezik majd hozzájuk”.

„Európa elvesztette az eszét. Az Egyesült Államok egészében a pragmatikus érdekei szerint jár el. Ő maga nem harcol, hanem pénzt keres. Egy sokévszázados ellenséget próbál meg kiiktatni. Ami Európát illeti, számomra ez egy elképesztő történet” – fogalmazott a volt elnök és kormányfő.

Az állította, hogy az ukrán vezetés elkezdte szondázni az ország közvéleményt, hogy a lakosság hogyan viszonyulna a konfliktusnak „koreai forgatókönyv” szerinti, az ország lehetséges felosztásán alapuló befagyasztásához.

Úgy vélekedett, hogy az ukrajnai konfliktus valószínűleg évtizedekig el fog húzódni. Azt hangoztatta, hogy ha Ukrajnában nem változik meg a vezetés, akkor „három év tűzszünet, két év konfliktus fog következni, és minden újra megismétlődik”. Mint mondta, Kijevvel mindaddig lehetetlen tárgyalni, amíg Volodimir Zelenszkij az elnök.

Medvegyev a Telegram-csatornáján azt írta, hogy szerinte Ukrajna államként elkerülhetetlenül meg fog szűnni, aminek több forgatókönyve lehet. Ezek mindegyikében abból a feltételezésből indult ki, hogy az ország nyugati területeit az unió országai fogják elcsatolni.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy ki a legrokonszenvesebb számára a jövő évi amerikai választások elnökjelölt-aspiránsai közül, az orosz biztonsági tanács alelnöke kijelentette: „A legfontosabb, hogy ne a demenciás srácot válasszák meg!”

A Fehér Házra újra pályázó Donald Trump volt elnökkel kapcsolatban azt mondta, hogy ő „jó srác, de ijedős”, hozzáfűzve, hogy a Kreml számára „történelmileg mindig könnyebb volt a republikánusokkal együttműködni”.

Címlapról ajánljuk

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége (GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×