eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Minden idők legnagyobb űrrakétája a SpceX Starship. Forrás Twitter:SpaceX
Nyitókép: Forrás Twitter:SpaceX

A szaúdiak az űrbe mentek

Két szaúd-arábiai és két amerikai űrhajós indult útnak helyi idő szerint vasárnap a Nemzetközi Űrállomásra a houstoni Axiom Space magánvállalat szervezésében. Ez a második, teljesen magánjellegű misszió az ISS-re.

A SpaceX Falcon 9 rakétával fellőtt Dragon űrkapszula egy, az Axiom alkalmazásában álló nyugalmazott NASA-űrhajós, a pályafutása során minden más amerikainál több időt - 665 napot - az űrben töltő asztronauta, Peggy Whitson parancsnoksága alatt indult el a floridai Kennedy Űrközpontból űrbéli kirándulására.

A pilóta feladatait John Shoffner amerikai üzletember, egy autóversenyző csapat tulajdonosa látja el. A szaúdi kormány pénzének köszönhetően

utasként foglal helyet Rajjanah Barnavi őssejtkutató, az első szaúdi nő, aki az űrbe látogat,

valamint Ali al-Karni, a szaúdi királyi légierő vadászpilótája.

A két szaúdi az első szaúdi űrutas 1985-óta, amikor a királyság egy hercege a Discovery űrsikló fedélzetén helyet kapott. Az űrállomáson az Egyesült Arab Emírségek egy űrhajósa fogadja majd őket. A négyfős csapat több mint egy hetet tölt odafönt és végez különféle kísérleteket.

Ez a második magánrepülés az űrállomásra, amelyet a houstoni székhelyű Axiom Space szervezett. Az első tavaly áprilisban volt, amikor három üzletember és egy másik nyugalmazott NASA-űrhajós volt a túra résztvevője. A cég azt tervezi, hogy idővel megkezdi saját szobák hozzáadását az állomáshoz, végül pedig önálló űrbéli "előőrsöket" alakít ki és ad majd bérbe.

Az Axiom nem hozta nyilvánosságra, hogy a résztvevők mennyit fizetnek a tíznaposra tervezett küldetés lebonyolításáért, de a cég korábban utalt arra, hogy a jegyek ára személyenként 55 millió dollár.

Az Ax-2 misszió várhatóan a délutáni órákban csatlakozik rá a Nemzetközi Űrállomásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 25. 08:29
×
×
×
×