eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője csapatának a Bayern München ellen a német első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott 2021. február 5-i mérkőzése előtt a berlini Olimpiai Stadionban.
Nyitókép: MTI/EPA/Getty Images pool/Boris Streubel

Lehet, hogy a Herthát már Dárdai bravúrja sem tudja megmenteni – ma este sorsdöntő meccs

Nagyobb a baj a berlini futballklubnál annál, hogy a csapat kieső helyen áll a Bundesligában.

A rossz hírek csőstül és általában mindig a legrosszabbkor jönnek. Így történt most Dárdai Pál csapatánál, a Hertha BSC-nél. A berlini kék-fehérek a múlt hét végén a VfB Stuttgart ellen kulcsfontosságú győzelmet arattak, ami felcsillantotta a reményt arra, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező klub kiharcolhatja a bennmaradást a Bundesliga első osztályában.

A hét elején azonban a Herthánál robbant a bomba. Akkor szellőztette meg a tekintélyes Süddeutsche Zeitung, hogy a klub rendkívül súlyos pénzügyi problémákkal küszködik. Olyannyira, hogy a pénzügyi válság – az esetleges siker ellenére is – veszélyezteti a szükséges licencet az első osztályban való bennmaradáshoz.

A ZDF beszámolójában megerősítette azt a licenceljárásban érintett, meg nem nevezett forrás értesülését, amely szerint

a helyzet olyan súlyos, amelyhez hasonlóban a klub fennállása óta még nem volt.

Mindezt alátámasztja, hogy a Herthának az "üres zsebek" ellenére az év végéig egy 40 millió eurós kölcsönt kell visszafizetnie.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a klub a pénzügyi gondok miatt márciusban eladta részvényeinek jelentős részét a 777 Partners amerikai befektetőnek, de az eladással kapcsolatban is történtek eljárási hibák. Az értesülés szerint az eladás során a Hertha illetékesei olyan engedményeket tettek, amelyek ellentétesek a Német Labdarúgóliga (DFL) előírásaival.

Közvetve megerősítette ezeket az információkat, hogy a klub vezetősége semmit nem cáfolt. Azt ugyanakkor elismerte, hogy felvették a kapcsolatot a DFL-lel, ennél többet azonban nem kívántak közölni.

Egyszóval ha Dárdai Pál csapatával valójában teljesítené is az előtte álló óriási feladatot és kiharcolná a bennmaradást, egyáltalán nem biztos, hogy a Hertha BSC a következő idényben is a Bundesliga első osztályában maradhat.

A ZDF idézte a magyar trénert, aki ezzel kapcsolatban a " tőle megszokott pragmatizmussal" kijelentette:

"Pénzünk nincs, de a szívünk óriási."

Csapatának ezt már az FC Köln bizonyítani kell. Győzelem esetén a kiesési harcban riválisait nagy nyomás alá helyezné. Az igazsághoz hozzátartozik ugyanakkor, hogy egy esetleges vereséggel lemaradása hat pontra növekedne. Ezáltal pedig a két hátra lévő mérkőzésen a bennmaradásnak valójában már csak elméletben lehetnének reményei.

A kilátásokkal kapcsolatban ugyanakkor nem sok jóval kecsegtet a klub vasárnapra tervezett közgyűlése, amelynek napirendjén mindenekelőtt a pénzügyi helyzet szerepel. Kiszivárgott , hogy a vezetőség egyik meg nem nevezett tagja már előzetesen indítványozta a klub szinte valamennyi főnökének a felmentését.

Az egyik indítvány a felügyelőbizottság elnökének, Klaus Brügemann-nak a menesztését javasolta. A másik kérelem pedig hét elnökségi tag, köztük Kay Bernstein elnök és helyettese felmentésére irányult. A tényleges felmentésekre a közgyűlésen jelenlévők 75 százalékának igennel kellene szavaznia, aminek – legalábbis egyelőre – csekély a valószínűsége. Ha viszont a Hertha a Köln ellen vereséget szenvednek, a hangulat könnyen változhat.

Ráadásul a ZDF és több más médium, köztük a Kicker sportmagazin információi szerint

a "lázadás" már meg is kezdődött.

Eszerint már a közgyűlés előtt benyújtotta lemondását az elnökség egyik legrégebbi tagja. "Lemondtam, mert az elmúlt években a a Hertha BSC-nél túl sok hiba és baklövés történt" – indokolta döntését Ingmar Pering, aki húsz év óta tevékenykedett a klubnál, és 2007 óta volt az elnökség tagja.

"Levontam a következtetéseket, ráadásul azt volt az érzésem, hogy tanácsaim, javaslataim többnyire süket fülekre találnak" – tette hozzá.

Egyidejűleg súlyos bírálatokkal illette a klub elnökének, Kay Bernsteinnek a tevékenységét, és különösen a 777 amerikai befektetővel való együttműködést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×