eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A 2020. július 14-én közreadott képen az Egyesült Államok Légiereje VFA-195 repülőszázadának egyik F/A–18E/F Super Hornet negyedik generációs vadászrepülőgépe megközelíti a USS Ronald Reagan nukleáris repülőgép-hordozót egy dél-kínai-tengeri hadigyakorlaton július 25-én. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter 2020. július 13-án törvénytelennek nevezte Kínának a 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tengerre vonatkozó területi követeléseit.
Nyitókép: MTI/EPA/US Navy Office of Information/MC2 Samantha Jetzer

Háború - nagy terveik vannak a finneknek és az amerikaiaknak

Javában zajlanak a tárgyalások, a finn külügy elárult néhány részletet.

Múlt héten zajlott a kétoldalú tárgyalások legutóbbi fordulója Helsinkiben: Finnország és az Egyesült Államok képviselői tárgyalnak egy védelmi együttműködésről, amelynek értelmében az USA bevetheti csapatait Finnországban, valamint infrastrukturális beruházásokat is végrehajthat a finneknél.

Mikael Antella, a finn külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese szerint a két ország képviselői meg is állapodtak a szerződés szövegéről - írta a Portfolio.

A híreket közlő finn portál szerint az Egyesült Államoknak hasonló megállapodásai vannak más európai NATO-országokkal is, illetve hasonló dokumentumról tárgyalnak már Svédországgal is - írta a Kommerszant a Helsingin Sanomat értesülései alapján.

Finnország hivatalosan áprilisban csatlakozott a NATO-hoz, míg a másik északi állam továbbra is Magyarország és Törökország jóváhagyására vár.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×