eur:
390.67
usd:
366.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
European flags in front of the European Commission headquarters in Brussels, Belgium. ( Motion Blurred on flags)
Nyitókép: iantfoto/Getty Images

Athén forrong: európai parlamenti képviselőt vádolnak nemi erőszakkal

Mindössze egy hónappal a választások előtt okoz nagy politikai vihart Alexis Georgoulis esete.

A színészként is ismert európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte a belga rendőrség nemi erőszak ügyében: miután Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke bejelentette ezt, pártja, a Syriza kizárta a képviselőt, de az uniós baloldali képviselőcsoportban sem maradhatott - írja az Euractiv.

Alexisz Ciprasz, a Syriza vezetője magyarázatot követel az ügyben, valamint tolerancia- és eltusolásmentes vizsgálatot. Az uniós baloldali képviselőcsoport is azt nyilatkozta, hogy nagyon komolyan veszik az esetet és az erőszak, valamint a zaklatás minden formájának megelőzése és eltüntetése céljuk.

Az állítólagos áldozat az Európai Parlament korábbi alkalmazottja, aki jelenleg az Európai Tanácsban dolgozik, valamint a Paszok, a görög szocialista párt egyik képviselője. Kedden Facebook-bejegyzésben írt a 2020-as esetről, amelyet azonnal jelentett, orvosi vizsgálat is történt azt követően. 2020 májusában azt mondta, átadta az elkövető nevét a belga rendőrségnek - az rejtély, hogy miért vártak ők három évet az üggyel.

Brüsszeli ügyvédek szerint valószínűleg helyben kezdtek vizsgálódni, és csak akkor kérték a mentelmi jog felfüggesztését, amikor elegendő bizonyíték állt rendelkezésükre. A vádlott azt állítja, nem tudott a feljelentésről, ügyvédjei szerint pedig ártatlan.

A Syrizát a kormánypárt, az Új Demokrácia párt kérdőre vonta azzal kapcsolatban, mit tudtak az ügyről. A Syriza annak idején, amikor a pletykák elértek hozzájuk a képviselővel kapcsolatban, kérdőre vonták Georgoulist, aki szerint semmi sem történt. Ekkor maguk is vizsgálódni kezdtek, nem tudva arról, hogy a belga rendőrök is ezt teszik.

Az állítólagos áldozat szerint a Syriza kiszivárogtatta nevét a görög sajtónak, miközben ő meg saját családjának sem beszélt a vele történtekről. A Paszok is ezzel gyanúsítja a Syrizát.

A történtek a május 21-i görög általános választások előtt nagy befolyást gyakorolhatnak a pártok döntéseire. Az Új Demokrácia párt a szimpátia 29 százalékát birtokolja a közvélemény-kutatások szerint, de a Syriza sincs messze tőlük, 24,6 százalékkal. A Paszok 9,5 százalékkal leszakadt, de királycsinálói pozícióba kerülhet. Az utolsó pillanatig titkolják, kivel alakítanának koalíciót, de ez az ügy bonyolítja a helyzetet. Egy telefonlehallgatási botrány miatt az Új Demokráciával feszült a viszonyuk, de most a Syrizával sem alakulnak a legjobban ügyeik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×