eur:
389.16
usd:
359.31
bux:
68191.62
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Az ukrajnai oroszbarát szakadár Donyecki Népköztársaság milíciájának tagja egy 152 mm-es 2A36 Giatsint-B tarackágyúval lő a Donyecki területen fekvő Avdijivka környékén 2022. november 22-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Alessandro Guerra

Orosz zsoldosvezér árulta el, mit jelent Ukrajna demilitarizációja

Jengenyij Prigozsin arról is beszélt, hogy az ukrán hadsereg kétszázezres tartalékot képzett az ellentámadáshoz.

Az orosz Wagner katonai magánvállalat alapítója mindemellett arról számolt be, hogy az orosz erők ostromolta Bahmut (Artemivszk) város térségében - Szlavjanszk, Szeverszk, Kramatorszk, Druzskivka, Konsztantyinivka és Csasziv Jar településeken - az ukrán hadsereg több mint 80 ezer katonát vont össze.

"Az ukránok nagy mennyiségben kaptak különböző NATO-haditechnikát, különböző páncélozott járműveket és Leopard páncélosokat, amelyekről mindenki beszél, ezen felül 200 ezer fős tartalékot képeztek" - mondta Prigozsin sajtószolgálatán keresztül. Úgy vélekedett, hogy az ukrán erők Bahmut, illetve Belgorod irányában támadhatnak, egy másik csapásirány Szvatove és Kreminna lehet.

"Ukrajna demilitarizációja akkor fog megtörténni, amikor

megsemmisítjük fegyverzetét, de legfőképp a teljes hadseregét"

- hangoztatta Prigozsin. "Egyelőre a demilitarizáció az ukrán hadsereg megsemmisítése szempontjából nem halad rosszul" - fűzte hozzá.

Közben Moszkvában azt közölték, hogy az orosz légierő megsemmisített egy ukrán Szu-24-es csapásmérő repülőgépet a Harkiv megyei Boguszlavka térségében. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője arról is beszámolt, hogy Zaporizzsja térségében megsemmisítették az ukrán 65. gépesített dandár üzem- és kenőanyagraktárát.

Az altábornagy mintegy 465 főben nevezte meg az ukrán fegyveres erők emberveszteségét, akik közül nagyjából 250 katona a Donyeck környékén folytatott harcokban esett el. A megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között nevezett meg egyebek között tizenhat drónt, egy amerikai gyártmányú M777-es vontatott tarackot, és hat harckocsit. Hozzátette, hogy öt HIMARS-rakétát semmisítettek meg a levegőben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nap folyamán rendeletben új állami kitűntetést alapított:

"A bátorságért érdemrend" két fokozatát. A tájékoztatás szerint az érdemrendet azok kaphatják meg, akik rendkívüli bátorságot tanúsítottak a harci cselekményekben, az Oroszországi Föderáció védelmét, vagy állami érdekeit szolgáló egyéb műveletek-, illetve a nemzetközi béke és biztonság fenntartása, helyreállítása során. Orosz állampolgárok mellett külföldiek és hontalanok is megkaphatják a kitüntetést. Az érdemrend posztumusz is odaítélhető.

Címlapról ajánljuk
Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin
Aréna - előzetes

Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin

A Momentum azért küzd a kampányban, hogy ismét két EP-mandátumot szerezzen, de ha csak egyet kap a párt, akkor az ötéves ciklus alatt Cseh Katalin és Donáth Anna a mandátumot elfelezve féltávnál egymást váltja majd az EP-ben. Erről Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja, EP-képviselő beszélt az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×