eur:
388.67
usd:
361.81
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
JENIN, WEST BANK - JANUARY 31: A heavy duty machine demolishes a house damaged by a rocket launcher during a raid carried out by the Israeli forces on Jan. 26, in Jenin, West Bank on January 31, 2023. The traces of the fire caused by the impact of the explosion, the damage to the walls and columns, reveal the severity of the attack. (Photo by Enes Canli/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Enes Canli/Anadolu Agency via Getty Images

Izraeli fordulat a kitelepítési törvénnyel kapcsolatban

A kneszet rábólintott a 2005-ös ciszjordániai kitelepítés visszavonására.

Az izraeli parlament, a kneszet megszavazta a telepeseket 2005-ben Ciszjordánia északi részéből kitelepítő törvény visszavonását - jelentette a helyi média kedden. A végső szavazáson 31:18 arányban elfogadták annak a törvénynek a visszavonását, amely alapján 2005-ben kitelepítettek négy telepesfalut Ciszjordánia északi részéből, Szamáriából.

Az indítványt támogatta több, az ellenzékhez tartozó jobboldali képviselő is.

Az új törvény alapján az Ariel Saron miniszterelnök idején Észak-Ciszjordániában felszámolt Homes, Ganim, Kadim és Sanur telepesfalvak területére elvileg visszatérhetnek az izraeliek.

Az új törvény életbe lépéséhez a továbbiakban az izraeli hadsereg központi parancsnokságának is engedélyt kell adnia az izraeli állampolgárok visszaköltözéséhez. Ha ez megtörténik, az egykori kitelepítési törvény hatályon kívül helyezése megerősíti a koalíció azon erőfeszítéseit, hogy legalizálják a jelenleg Homes helyén elfoglalt törvénytelen előőrsöt és az ott épült jesivát, amelyet 2005 óta többször is megpróbáltak helyreállítani a jobboldali telepesek.

Homes a legfelsőbb bíróság határozata szerint palesztin magánterületen épült, legalizálásához az izraeliekre vonatkozó helyi beutazási korlátozások visszavonása is szükséges, melyet szintén a katonai hatóságok hoznak meg. 2005 nyarán, Ariel Saron miniszterelnöksége idején, Izrael felszámolta összes települését a Gázai övezetben, és négy telepesfalut Ciszjordánia északi részén.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×