eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az észak-koreai állami hírügynökség (KNCA) által 2022. december 16-án közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megtekint egy nagy tolóerejű, szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművel elvégzett sikeres rakétakísérletet az északnyugati Tongcsang-ri városnál működő Szohe műholdfelbocsátó és rakétakísérleti telepen december 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Az éhínséggel fenyegetett Észak-Koreában mérgezett cukorkának nevezik a külföldi segítséget

Mindeközben három vidéki börtönben mintegy 700 elítélt halt meg éhezés és betegségek miatt az elmúlt két évben dél-koreai források szerint.

„Ha az élelmiszerhiányt külső segítséggel akarnánk legyőzni, az olyan lenne, mintha mérgezett cukorkát ennénk” – írja Észak-Korea hivatalos lapja, mely gazdasági önállóságot sürgetett a koronavírus és a szankciók közepette súlyosbodó nehézségek ellenére.

Az elszigetelt országban az utóbbi években élelmiszerhiány lépett fel az áradások és a tájfunok, a nukleáris fegyverkezés és rakétaprogramok miatt hozott nemzetközi szankciók, valamint a pandémiás határzár miatt csökkenő kínai kereskedelmi forgalom következtében.

A legtöbb ENSZ-ügynökség és a segélyszervezetek azóta távoztak az országból, Kína maradt a külső élelmiszer-segítség kevés forrásainak egyike.

A kommunista országot vezető Koreai Munkapárt lapja, a Rodong Szinmun arra figyelmeztetett, hogy

senki se fogadjon el gazdasági segítséget az "imperialistáktól", mert azok a segélyt csapdának használják, hogy kifosszák és leigázzák" az országokat,

beavatkozzanak a belpolitikájukba.

"Hiba, ha azzal próbáljuk meg erősíteni a gazdaságot, hogy elfogadjuk és megesszük a mérgezett cukorkát" – írta a lap.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy három észak-koreai vidéki börtönben mintegy 700 elítélt halt meg éhezés és betegségek miatt az elmúlt két évben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×