INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

szlovákia

előre hozott választás

választás

Long exposure cityscape of illuminated Bratislava downtown with light trails on motorway and tall UFO tower at night

Van már időpontja az előre hozott szlovákiai választásoknak

Infostart / MTI

Petőfi Sándor verset is írt erről az időszakról.

Jóváhagyta kedden a pozsonyi törvényhozás azt a határozatot, amellyel lerövidítették a jelenlegi parlament megbízatási időszakát, és szeptember 30-ra tűzte ki az előre hozott parlamenti választások időpontját.

A határozatra - amelynek elfogadásához alkotmányozó többségre, vagyis legalább 90 igen voksra volt szükség a 150 fős pozsonyi törvényhozásban - 92-en szavaztak igennel, 54 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett.

Az előre hozott parlamenti választások kitűzésére annak következményeként került sor, hogy tavaly decemberben - egy ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazáson - megbukott Eduard Heger szeptember óta kisebbségben kormányzó kabinetje, amely ettől fogva ügyvezető kormányként látja el feladatait. Az előre hozott parlamenti választások kiírásáról szóló határozat elfogadásához meg kellett változtatni a szlovák alaptörvényt. Az erről szóló alkotmánymódosítást a múlt héten szerdán hagyta jóvá a törvényhozás.

A határozat elfogadását többnapos vita előzte meg, amelynek leginkább vitatott kérdése az előre hozott választások időpontja volt. Amíg a kormánykoalíció pártjainak egy része, és a kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisok a szeptemberi időpontot támogatták, az ellenzék egy májusi, illetve egy júniusi időpontot szeretett volna, többek közt arra hivatkozva, hogy az őszi időpont túl sok időt és döntési lehetőséget hagy az ügyvezető kormánynak.

Nyitókép: Sergey Alimov / Getty
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018