eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Long exposure cityscape of illuminated Bratislava downtown with light trails on motorway and tall UFO tower at night
Nyitókép: Sergey Alimov / Getty

Van már időpontja az előre hozott szlovákiai választásoknak

Petőfi Sándor verset is írt erről az időszakról.

Jóváhagyta kedden a pozsonyi törvényhozás azt a határozatot, amellyel lerövidítették a jelenlegi parlament megbízatási időszakát, és szeptember 30-ra tűzte ki az előre hozott parlamenti választások időpontját.

A határozatra - amelynek elfogadásához alkotmányozó többségre, vagyis legalább 90 igen voksra volt szükség a 150 fős pozsonyi törvényhozásban - 92-en szavaztak igennel, 54 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett.

Az előre hozott parlamenti választások kitűzésére annak következményeként került sor, hogy tavaly decemberben - egy ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazáson - megbukott Eduard Heger szeptember óta kisebbségben kormányzó kabinetje, amely ettől fogva ügyvezető kormányként látja el feladatait. Az előre hozott parlamenti választások kiírásáról szóló határozat elfogadásához meg kellett változtatni a szlovák alaptörvényt. Az erről szóló alkotmánymódosítást a múlt héten szerdán hagyta jóvá a törvényhozás.

A határozat elfogadását többnapos vita előzte meg, amelynek leginkább vitatott kérdése az előre hozott választások időpontja volt. Amíg a kormánykoalíció pártjainak egy része, és a kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisok a szeptemberi időpontot támogatták, az ellenzék egy májusi, illetve egy júniusi időpontot szeretett volna, többek közt arra hivatkozva, hogy az őszi időpont túl sok időt és döntési lehetőséget hagy az ügyvezető kormánynak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×