eur:
394.63
usd:
369.54
bux:
65407.58
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Youtube

Harmincezer éves barlangrajzot tettek tönkre vandálok Ausztráliában - fotó

A rajzot a Koonalda barlang mészkőfalába vájták Dél-Ausztráliában, most szándékosan rongálták meg.

A régió őslakosai, a mirningek számára nagy jelentőséggel bír a barlangrajz, amelyet eddig acélkapu védett. A tény, miszerint a rongálók ez alá ástak, majd a falakra firkáltak, biztossá teszi, hogy tudták, mit visznek véghez.

"Ne nézz le, ez egy halálbarlang"- írták a rajzokra. A BBC cikke szerint a hatóságok már nyomoznak.

"Őszintén szólva ez sokkoló. Ezek a barlangok szolgáltatják a legősibb bizonyítékát az őslakosok jelenlétének Ausztrália ezen részén" - kommentálta Kyam Maher, Dél-Ausztrália főügyésze, az őslakos ügyek minisztere.

Clem Lawrie, a mirningek egyik vezetője és a Nullarbor Parks tanácsának elnöke "megdöbbent, elborzadt és csalódott" a pusztítás miatt.

"Megszakad a szívem. Ez a mi örökségünk, nemzetközileg elismert helyszín"

- mondta. A barlang 2014 óta a világörökség része.

Maher szerint a rongálóknak felelniük kell majd tetteikért, de az őslakosok vezetői és a kutatók egy ideje már kritizálták mind őt, mind a szövetségi kormányt azért, hogy nem védi jobban a barlangokat. Hónapokkal ezelőtt felhívták a figyelmet arra, hogy nem megfelelő a barlang biztonsága.

A dél-ausztráliai őslakosokkal kapcsolatos törvények értelmében az őslakos helyszíneket vagy tárgyakat megrongáló személyek jelenleg 10 ezer ausztrál dollár - több mint 2,5 millió forint - bírsággal vagy hat hónap börtönbüntetéssel is sújthatók. A hatóságok a 46 ezer éves Juukan-szurdok barlangjainak rongálásával kapcsolatos vizsgálatot követően

megígérték, hogy szigorítják ezeket a törvényeket.

A Rio Tinto bányászati óriásvállalatot utasították a nyugat-ausztráliai a korábbi állapotok helyreállítására, miután egy vasérckutatási projekt részeként 2020-ban felrobbantották azokat. Az eset miatt a vállalat több vezető tisztségviselője is lemondott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×