INFORÁDIÓ
2023. március 31. péntek
Árpád

herman ottó múzeum

memento park

európai beruházási bank

veszélyeztetett

A Tanácsköztársasági emlékmű részlete, Kiss István szobrászművész 1969-ben készült alkotása a Memento Parkban, más néven Szoborpark Múzeumban. A szobor 1992-ig a XIV. kerületi Felvonulási téren állt. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

Két magyarországi is van Európa legveszélyeztetettebb örökségi helyszínei között

Infostart / MTI

A miskolci Herman Ottó Múzeum épülete és a budapesti Memento Park is felkerült Európa legveszélyeztetettebb örökségi helyszíneinek listájára, amelyről hét helyszín bekerülhet majd az Europa Nostra és az Európai Beruházási Bank Intézet veszélyeztetett európai örökségek megmentését segítő programjába.

A 7 Legveszélyeztetettebb Program 2023-ban ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Ennek alkalmából az Europa Nostra és az Európai Beruházási Bank Intézet nyilvánosságra hozta a program idei előválogatotti listájára került 11 legveszélyeztetettebb európai örökségi helyszínt - közölte a Herman Ottó Múzeum.

A miskolci múzeum és a budapesti Memento Park mellett a legveszélyeztetettebb örökségi helyszínek listájára került

  • a Kortrijk vasútállomás (Kortrijk, Belgium),
  • a Mariemonti Királyi Birtok és Múzeum (Morlanwelz, Belgium),
  • a mostari partizán emléktemető (Mostar, Bosznia-Hercegovina),
  • a Csakvindzsi erőd (Zugdidi, Grúzia),
  • a Nővérek Háza épületegyüttes Kleinwelka egykori morva településen (Németország),
  • a Gidasz villa ("Konaki"; Alexandria, Görögország),
  • a Pastrovska Gora kultúrtáj (Montenegró),
  • a Sveti Stefan, Pastrovici kultúrtáj (Montenegró),
  • a Petrovac na Mlavi vízimalmok (Bisztrica, Szerbia).

A 7 Legveszélyeztetettebb Program nevezéseit az Europa Nostra tagintézményei, társszervezetei, egyéni tagjai, valamint az Európai Örökség Szövetség tagjai nyújthatták be Európa-szerte. A 11 veszélyeztetett örökséget egy történészekből, régészekből, építészekből, műemlékvédelmi, projektelemző és pénzügyi szakemberekből álló nemzetközi tanácsadó testület választotta ki.

A kiválasztás szempontjainak alapjául a fenti műemlékek kiemelkedő örökségi jelentősége és kulturális értéke, valamint az a valós veszély szolgált, amellyel jelenleg szembe kell nézniük. A helyi közösségek elköteleződése, valamint az állami és magánszféra a helyszínek megmentése érdekében tett kötelezettségvállalásának mértéke szintén befolyással bírtak a döntésre.

Kiválasztási szempont volt továbbá a helyszín fenntartható fejlődést, valamint a helyi és szélesebb regionális közösségek közti békét és párbeszédet előremozdító, katalizáló jellege is - áll a közleményben.

A programba végül bekerülő 7 veszélyeztetett örökségi helyszín listáját áprilisban hirdetik ki.

A 2013-ban elindított program egy, a veszélyeztetett európai örökségek megmentésére irányuló civil társadalmi kampány része. Figyelmet generál, független értékeléseket készít és cselekvési javaslatokat tesz, továbbá 10 ezer euró anyagi támogatást is biztosít.

(A nyitóképen: a Tanácsköztársasági emlékmű részlete, Kiss István szobrászművész 1969-ben készült alkotása a Memento Parkban, más néven Szoborpark Múzeumban. A szobor 1992-ig a XIV. kerületi Felvonulási téren állt.)

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018