eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Romok Bahmutban, a távolban harcok füstje gomolyog 2023. január 20-án. Az orosz erők ostroma miatt az ukrán hatóságok a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő város kiürítésére szólították fel a lakosságot, ennek ellenére mintegy nyolcezren az otthonmaradást választották. A városban megszűnt a villany-, a gáz-, a vízszolgáltatás és a távfűtés.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Az orosz erők előrenyomultak Donyeck térségében

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen csütörtökön intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken, a hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a rakétacsapás minden kijelölt létesítményt eltalált és megzavarta a fegyver- és lőszerszállítást a harci területekre, beleértve a NATO-országok által biztosított eszközökét is. Azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők haditechnikai eszközeit javító és helyreállító vállalatok működése megszakadt.

Konasenkov szóvivő szerint Donyeck környékén a sikeres orosz offenzíva több mint nyolcvan ukrán katona halálát okozta, valamint megsemmisített egy harckocsit, három gyalogsági harcjárművet, három kisteherautót, egy D-20-as, két D-30-as tarackot, egy Mszta-B és egy M109 Paladin önjáró tarackot, valamint egy AN/TPQ-50-es ellentűzradart. A donyecki régió déli részén és Zaporizzsja irányába végrehajtott támadó akciók nyomán az orosz erők előnyösebb állásokat foglaltak el, tűz alá véve egyebek között az ukrán 72. gépesített dandár egységeit Vuheldar közelében. Ezen a frontszakaszon az orosz összesítés szerint az ukrán veszteség mintegy 65 katona, egy harckocsi, két páncélozott harcjármű, egy D-20-as tarack, három egyéb jármű és két AN/TPQ-37-es ellentűzradar volt.

Apti Alaudinov, az Ahmat csecsen különleges alakulat parancsnoka és a luhanszki "népi milícia" 2. hadtestének parancsnokhelyettese a Pervij Kanal állami csatornán azt mondta, hogy Artemivszk (Bahmut) közel áll a műveleti bekerítéshez,

az orosz csapatok csaknem minden, a városba vezető útvonalat lezártak.

Jan Gagin, az Ukrajnától jórészt elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója ugyanezen a csatornán kijelentette, hogy az orosz erők Vuhledar keleti és délkeleti részén is megvetették a lábukat és osztagokat küldenek be a városba harci felderítésre.

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszk irányában több mint harminc katona, két jármű, egy M-777-es és egy D-20-as tarack, Liman irányában mintegy negyven halott és sebesült, három páncélozott harcjármű, három egyéb jármű, egy D-20-as egy M-777-es tarack, valamint egy tüzérségi lőszerraktár, Herszon irányában pedig egy Grad rakétavető, egy M-777-es tarack és egy tüzérségi lőszerraktár volt.

Az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok 102 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 79 ukrán tüzérségi lőállásra mertek csapást, megsemmisítve egyebek között az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer radarállomását a Harkiv megyei Szenkove közelében.

Az orosz légvédelem Vuhledar közelében lelőtt egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet, valamint 11 drónt, 14 Vilha-, Uragan- és HIMARS-rakétát.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×