eur:
393.2
usd:
367.36
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Rendőrök és mentőalakulatok tagjai dolgoznak egy robbanás helyszínén Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon 2022. november 13-án. A detonációnak az első vizsgálatok szerint négy halottja és 38 sebesültje van. A robbanás eredete egyelőre ismeretlen.
Nyitókép: MTI/AP/Francisco Seco

Az újabb késes merénylet után ismét napirenden az azonnali kitoloncolás Németországban

Halálos áldozatokat is követelő merénylet szította fel a menekültellenes indulatokat Németországban. A Schelswig-Holstein tartománybeli késes támadást egy ideiglenes tartózkodási engedéllyen rendelkező, a Gázai-övezetből származó, 33 éves palesztin férfi követte el.

A beszámolók szerint a Kiel és Hamburg között közlekedő regionális vonaton rontott rá a késes merénylő az utasokra szerda délután, amikor a szerelvény beérkezett brokstedti vasútállomásra.

A támadó két embert megölt és hét embert megsebesített. A merénylőt – aki maga is megsebesült – őrizetbe vették. Egyelőre nem tudni, hogy a támadást milyen indítékkal követte el.

A két halálos áldozat egy 16 és egy 19 éves fiatal.

A nyomozás első megállapításaira hivatkozó német hírportálok szerint a palesztin férfi mentális betegségben szenved, ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg.

Más információk szerint erőszakos cselekmények elkövetése miatt a hatóságokkal már korábban is meggyűlt a baja, de nincs arra utaló adat, hogy valamilyen szélsőséges politikai vagy vallási irányzat követője lenne. A Der Spiegel és a Die Welt rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy a férfit hat nappal korábban engedték ki a börtönből.

Nancy Faeser, a szövetségi kormány belügyminisztere részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A miniszter hangsúlyozta, hogy a hatóságok mindent megtesznek a merénylet hátterének felderítésére.

Alig néhány nappal a szilveszter éjszakai támadások után a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív CDU elnöke, Friedrich Merz az arab világból érkező fiatal migránsokat vádolt az erőszakos cselekmények elkövetésével. A kereszténydemokrata politikus a ZDF közszolgálati televízióban elsősorban a Németországba érkezett menekülteket, illetve fiatal családtagjaikat tette felelőssé az atrocitásokért. Egyidejűleg pedig az általa elégtelennek tartott integrációs törekvések kudarcára hívta fel a figyelmet.

Merz szerint a szilveszteri zavargások egyik fő oka az integráció hiányossága. Utalt arra, hogy az erőszakos cselekmények elkövetésével gyanúsítottak közül sokan migrációs háttérrel rendelkeznek.

Az újabb merénylet után hasonlóan nyilatkozott az egyik kormánypárt vezetője is. A szociáldemokrata SPD-vel és a szabad demokrata FDP-vel koalíciót alkotó Zöldek Pártjának elnöke, Omid Nouripour Merzhez hasonlóan azt hangoztatta, hogy a kitoloncolásokat ilyen esetekben fontolóra kell venni.

A ZDF televízióban nyilatkozva

a pártelnök kemény következményekkel fenyegette meg a külföldi bűnözőket.

Nouripour elengedhetetlennek nevezte a történtek hátterének felderítését. Nem zárta ki, hogy a merénylő kábítószer hatása alatt állt, mint ahogy azt sem, hogy mentális betegségben szenved. De utalt annak lehetőségére is, hogy egy "dzsihadista terrorszervezettel" állt kapcsolatban.

"Természetesen beszélnünk kell a kiutasításokról is. Ezzel összefüggésben semmilyen módon nem lehet korlátozni a vitát" – hangsúlyozta az iráni származású német kormánypárti politikus.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×