eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter beszédet mond az új kormánybiztosok bemutatásán Budapesten 2022. május 30-án. A közép-magyarországi régióval kiegészülve az eddigi négy helyett öt kormánybiztos felel az egyes régiók komplex gazdaságfejlesztéséért a jövőben.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Erasmus-program: Navracsics Tibor beszámolt első brüsszeli eredményeiről

Nem fenyegeti veszély az Erasmus+ oktatási és a Horizont Európa kutatási programok folytatását, folyamatosan lehet tovább jelentkezni a kiírt pályázatokra - jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Brüsszelben.

A miniszter elmondta, hogy "kompromisszumkereső" tárgyalásokat folytatott Marija Gabriel oktatásért és kultúráért, illetve Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztossal, akikkel megállapodott, hogy nem fenyegeti veszély ezeket a programokat, az alapítványi fenntartású egyetemeken tanuló mintegy 180 ezer magyar diáknak nem kell attól tartania, hogy kimaradhatnak az Erasmus-programokból. Mint mondta, ugyanez érvényes a Horizont Európa kutatóprogramokra, azok az alapítványi fenntartású egyetemek jelenleg részt vesznek a kutatási programokban, folytathatják a munkát, és továbbra is pályázhatnak.

Navracsics felhívta a figyelmet, hogy a magyar kormány tudja kezelni az Európai Bizottság aggályait az alapítványi fenntartású iskolákkal kapcsolatban. A brüsszeli testület problémaként jelölte meg azt, hogy a 21 magyar egyetemek csaknem felének kuratóriumaiban politikusok ülnek, és mandátumuk határozatlan időre szól. A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára nem akadály ennek módosítása, megfelelő szabályozással meg lehet oldani, ugyanakkor a bizottságnak is egyértelművé kell tennie, hogy az együttműködés zökkenőmentesen folytatódik.

Az Erasmus+ és a Horizont Európa program zavartalanul folyik tovább, a mögöttes aggályokat kezelni tudjuk, két nem túl bonyolult jogszabálymódosításról van szó, amelyeket márciusban az Országgyűlés várhatóan elfogad - mondta el Navracsics Tibor.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×