eur:
389.49
usd:
363.16
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Leopárd 2 német harckocsi. Forrás: Twitter/Ukraine Battle Map
Nyitókép: Forrás: Twitter/Ukraine Battle Map

Llyod Austin: döntő szakaszába lépett az ukrajnai háború

Az USA védelmi minisztere szerint ezért az Ukrajnát támogató államoknak még több katonai támogatást kell adniuk.

Llyod Austin Németországban, a Ramstein amerikai légi támaszponton az Ukrajna önvédelmét szolgáló nemzetközi kapcsolattartó csoport (Ukraine Defense Contact Group) hetedik tanácskozását megnyitó beszédében kiemelte, hogy "döntő pillanat" érkezett el a háborúban, mert Moszkva átcsoportosítja erőit, toboroz és igyekszik újra feltölteni készleteit.

Ezért az "Oroszország birodalmi agressziója" ellen védekező Ukrajnát támogató országoknak "még mélyebbre kell ásniuk" fegyverarzenáljukban - mondta Lloyd Austin.

Közölte, hogy hazája további 2,5 milliárd dollár értékben támogatja katonai felszereléssel Ukrajnát, a többi között 59 Bradley és 90 Stryker páncélozott gyalogsági harcjárművel és 350 terepjáróval.

A bejelentést megelőzően több európai ország is közölte, hogy további fegyverszállításokkal segíti az ukránokat. A BBC szerint:

Nagy-Britannia 600 Brimstone rakétát

Dánia 19 darab francia gyártmányú Caesar önjáró löveget

Észtország nehéztüzérségi eszközöket, lőszert, támogató járműveket, páncéltörő rakétavetőket

Lettország Stinger vállról indítható légvédelmi rakétákat, két helikoptert és drónokat

Litvánia légelhárító ágyúkat, két helikoptert

Lengyelország S-60-as légvédelmi ágyúkat, 70 ezer darab lőszert,

Csehország nehéztüzérségi gránátokat, páncélozott csapatszállító járműveket, messzehordó ágyúkat szállít.

Volodimir Zelenszkij a tanácskozáshoz intézett videó beszédében megköszönte a szövetséges államok eddig segítségét és arra kérte őket, hogy most már küldjenek harckocsikat is.

Ezzel kapcsolatban a BBC megjegyzi: egyre nagyobb a nyomás a német kancelláron, hogy engedélyezze Leopárd 2-es tankok szállítását. Ezeket 18 NATO ország rendszeresítette és idővel nagy számú raktárkészlet halmozódott fel belőlük. De mivel a tankokat Németországban gyártották Berlin engedélye kell ahhoz, hogy a korábbi felhasználók egy harmadik országnak tovább adják.

Több NATO tagállam korábban már jelezte, hogy kész Leopárd-2-es tankokat Ukrajnának szállítani. A lengyel külügyminiszter-helyettes Pawel Jablonski nem zárta ki, hogy Varsó nem vár tovább a vonakodó németekre és önállóan fog cselekedni.

Ben Wallace brit védelmi miniszter már bejelentette, hogy országa 14 darab Challenger-2-es tankot szállít Ukrajnának.

A NATO elemzői szerint nincs sok vesztegetni való idő, mert

Oroszország láthatóan egy nagy tavaszi offenzívára készül.

Most viszont az oroszok még gyengék, készleteik kiürültek és rengeteg képzett katonájukat vesztették el. Ez nagy lehetőség Ukrajnának, hogy döntő csapást mérjen az inváziós erőkre.

Moszkva azonban figyelmeztette a Nyugatot, hogyha fokozza az ukránok katonai támogatását az a konfliktus eszkalálódásához fog vezetni.

Dimitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke ezt azzal toldotta meg, hogy egy nukleáris hatalom nem veszíthet el egy hagyományos fegyverekkel vívott konfliktust, mert akkor az atomháborút eredményezne.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Az V. Műtárgybefektetési Konferencia alkalmából Budapestre érkezett Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely elnöke. Victor Vasarely örökösét, erkölcsi jogtulajdonosát és életművének gondozóját Zachar Veronika és Kollmann Szilvia, a műtárgy.com-tól kérdezték nagyapjáról, 2019-ben megjelent családregényéről, magyarországi kapcsolatairól, az Alapítvány működéséről, továbbá a jövőbeli terveiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×