eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője az EP oktatási és kulturális szakbizottsága jövő heti budapesti látogatásáról tartott budapesti sajtótájékoztatón 2022. október 28-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Deutsch Tamás megoldást ajánl a brüsszeli korrupció felszámolására

A brüsszeli korrupció felszámolása és a megrendült közbizalom helyreállítása érdekében a magyar vagyonnyilatkozati rendszer bevezetését kezdeményezi a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője levéllel fordult az Európai Parlament elnökéhez, Roberta Metsolához és az EP frakciók vezetőihez. A delegációvezető levelében a brüsszeli korrupció miatt megrendült közbizalom, és a nagyobb átláthatóság megteremtése érdekében javasolja a magyar vagyonnyilatkozati rendszer átvételét.

Az EP-képviselő levelében emlékeztetett: tényektől és a valóságtól elrugaszkodott, ideológiailag motivált, jogállamiságinak nevezett kifogások orvoslására Magyarország a vagyonnyilatkozati rendszerét módosította az Európai Parlament által alkalmazott vagyonnyilatkozati rendszer szó szerinti átvételével. Az Európai Bizottság később az európai parlamenti szabályozással mindenben megegyező új magyar vagyonnyilatkozati rendszert elfogadhatatlannak minősítette, és előírta a korábbi vagyonnyilatkozati rendszer szerinti szabályozás elfogadását. A magyar Országgyűlés ezért haladéktalanul visszatért az eredeti, sokkal szigorúbb magyar képviselői vagyonnyilatkozati rendszerhez, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa is egybehangzóan a jogállamiság egyik legalapvetőbb pilléreként határozott meg.

A megállapításokból kiindulva, és tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság korábban megfogalmazott egyértelmű álláspontja szerint az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszere egy tagállam esetében elégtelennek bizonyult,

"javasoljuk, hogy az Európai Parlament vezesse be a magyar Országgyűlés hatályos vagyonnyilatkozati rendszerét".

Mivel újbóli bevezetésekor a vagyonnyilatkozati rendszer már mindenben megfelelt az Európai Bizottság jogállamisági előírásainak, bizonnyal hozzájárulhat a korrupció felszámolásához az Európai Parlamentben – írta Deutsch Tamás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×