eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Berlin szerint elkerüli a legnagyobb bajt a német gazdaság

A várakozásokról Olaf Scholz beszélt, az adatokról a Reuters értesült.

Németország elkerülheti a recessziót az idén, reálértében 0,2 százalék lesz a növekedés a kormány éves gazdasági jelentésének tervezete szerint - értesült a Reuters.

A dokumentumot ismerők szerint a kormány 2024-re már 1,8 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít. A gazdasági minisztérium nem kívánta kommentálni a Reuters beszámolóját. A kormányzati jelentést január 25-én ismertetik.

A kormány tavaly ősszel 0,4 százalékos GDP-csökkenést prognosztizált 2023-ra. A tervezet szerint a német kormány a 2023-as inflációs előrejelzését 7 százalékról 6 százalékra módosítja, 2024-ben pedig az infláció további mérséklődését várja 2,8 százalékra.

Olaf Scholz német kancellár mindazonáltal egy szerdai interjúban arról beszélt, hogy az Európai Unió legnagyobb gazdasága Oroszország Ukrajna elleni háborúja és az abból fakadó energiaválság dacára elkerüli a visszaesést,

mert sikerül szélesebb alapra helyezni a földgázellátást.

A szociáldemokrata politikus szerint a Balti-tenger és az Északi-tenger partjainál rekordgyorsasággal épülnek a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására szolgáló terminálok, ami kellő rugalmasságot biztosít a gazdaság működőképességének fenntartásához.

Olaf Scholz a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) találkozóján tartandó beszéde elé időzítve a Bloomberg gazdasági hírügynökségnek nyilatkozott. A Die Welt című lap hírportálján ismertetett interjúban hangsúlyozta: akár a néhány héttel korábbi állapotokkal összevetve is az látszik, hogy az ország a vártnál jobban megbirkózik a földgázellátási nehézségekkel.

A többi között arról is szólt, hogy határozottan kell fellépni az Ukrajnára támadó orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal szemben. Mint mondta,

az orosz államfőnek ki kell vonnia csapatait a szomszédos ország területéről, beleértve a nemzetközi jogot megsértve elcsatolt Krím félszigetet.

Németország továbbra is támogatja Ukrajnát, méghozzá amíg csak szükséges, és minden lehetséges eszközzel. Ugyanakkor el kell kerülni, hogy a NATO közvetlen összeütközésbe kerüljön Oroszországgal.

A Die Welt az interjúval kapcsolatban kiemelte, hogy a német gazdaság - amely tavaly 1,9 százalékkal bővült - a néhány héttel korábbi várakozásokhoz képest jobb kilátásokkal kezdi az új évet. Ez nem utolsósorban a szokatlanul meleg időjárásnak köszönhető, amely hozzájárult a földgázfogyasztás csökkentéséhez, és gyakorlatilag kiküszöbölte a téli földgázhiány kockázatát.

  • Az ukrajnai háború előtt Németország a földgázfelhasználásának bő 50 százalékát fedezte orosz importból.
  • Moszkva a háború kezdete óta fokozatosan visszafogta, majd beszüntette a Németországba irányuló exportot, annak ellenére, hogy a háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett európai uniós büntetőintézkedések nem érintik a földgázkereskedelmet.
  • Az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezeték augusztus végi leállításával 2022 szeptembere volt az első olyan hónap az oroszországi import kezdete, 1972 óta, amikor nem érkezett Németországba földgáz közvetlenül Oroszországból.

A szövetségi közüzemi felügyelet (Bundesnetzagentur) adatai szerint az orosz import kiesését egyelőre sikerül ellensúlyozni a diverzifikációval, új beszerzési források bevonásával. A hatóság legutóbbi, hétfői jelentése szerint "a németországi gázellátás stabil" és "az ellátás biztonsága továbbra is garantált", a földgáztárolók töltöttségi szintje pedig 89,87 százalékos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×