eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
PALERMO, ITALY - JANUARY 16:  In this handout image provided by the Carabinieri, Matteo Messina Denaro is transported in a van after he was arrested In Sicily, on January 16, 2023 in Palermo, Italy. Matteo Messina Denaro was arrested at a private clinic in Palermo, Sicily on 16 January after being on the run for 30 years. The 60 year-old is considered the successor of the historic leaders of Cosa Nostra. (Photo by Carabinieri via Getty Images)
Nyitókép: Carabinieri via Getty Images

Egy „temetőnyi” ember élete szárad az elfogott Cosa Nostra-főnök lelkén

Olaszországban elfogták a szicíliai Cosa Nostra főnökét, a 1993 óta körözött Matteo Messina Denarót. Az olasz hatóságok folyamatosan újabb és újabb információkat hoznak nyilvánosságra az akcióról: Palermóban egy presszóban fogták el a maffiavezért, aki egy 35 ezer eurót, nagyjából 14 millió forintot érő svájci karórát viselt. A részletekről Szomráky Béla újságírót, Olaszország-szakértőt kérdeztük.

Szomráky Béla szerint itt volt már az ideje, hogy rendőrkézre kerüljön Olaszország legkeresettebb bűnözője, hiszen Matteo Messina Denaro immáron harminc éve bujkált az igazságszolgáltatás elől.

"Egy nagyjából 60 éves, rendkívül szorgalmas maffiózóról van szó, akinek 1993-ban veszett nyoma. Addig szabadon garázdálkodott, a saját szavait idézném: mindazokkal, akiket megöltem vagy megölettem, meg tudnék tölteni egy temetőt" – mondta az Olaszország-szakértő.

Elmondása alapján Matteo Messina Denaro – támogatva őket vagy épp végrehajtójukként – „időben” csatlakozott az egykori nagy maffiafőnökökhöz, például Bernardo Provenzanóhoz vagy főleg Salvatore „Totó” Riinához. Utóbbi egy vérszomjas, de a maga olvasatában rendkívül erényes maffiavezér volt, aki több mint 300 embert öletett meg, harcba szállva a szicíliai fővárosi (palermói) maffiával. Részben már bizonyított, hogy az ő nevéhez fűződik Giovanni Falcone és Paolo Borsellino bírák „eltüntetése” 1992 májusában, illetve júniusában. Meggyilkolásukra azért került sor, mert a két bíró egy megtért bűnöző segítségével rájött, hogy a maffia milyen mélyen átszövi nemcsak a gazdasági, hanem a politikai életet is – magyarázta Szomráky Béla.

Hozzátette: amikor Borsellino merénylet áldozata lett Palermóban, nyoma veszett a híres piros noteszének (agenda rossa), amibe a még nem jegyzőkönyvezett nyomozati adatokat jegyzetelte, és ezt végül nagy valószínűséggel Matteo Messina Denaro kaparintotta meg. Bár máig nem nyert bizonyítást – és a notesz sem került elő –, de feltevések szerint, amikor 1993 januárjában az olasz csendőrség elkapta Totó Riinát, aki akkor a „kupolát” (Cuppola), a Cosa Nostra csúcsszervezetét irányította, az akkor fiatal Denaro, kihasználva, hogy furcsa mód nem kutatták át a Riina-házat, az ott található titkos széf teljes tartalmát elvitte, amivel aztán sakkban tarthatta három évtizeden keresztül egyfelől a feltörekvő „fiatal törököket” a maffiában, másrészt azokat a közép-, de akár magasabb szintű politikusokat is, akik valamilyen módon benne voltak a maffiaüzletekben – tette hozzá Szomráky Béla.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×