eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Ivica Dacic szerb külügyminiszter tárgyalásuk után sajtótájékoztatót tart a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. január 10-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Szijjártó Péter adatot közölt a gáztárolók töltöttségéről

Szerb partnerével találkozva a külgazdasági és külügyminiszter az energiaellátás kérdéseiről is beszélt.

Magyarország és Szerbia egyszerre érzi közvetlenül és súlyosan a saját bőrén az ukrajnai háború és az illegális bevándorlás hatásait, ezért mindkét fél a fegyveres konfliktus mielőbbi lezárásában érdekelt - közölte Szijjártó Péter, miután szerb kollégáját fogadta kedden. Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta a Karmelita kolostorban Dacic szerb külügyminisztert, a belgrádi kormány miniszterelnök-helyettesét.

Sem a magyarok, sem a szerbek nem felelősek ezért a háborúért, de annak árát mindkét nemzet fizeti - tette hozzá. "Értjük, hogy ez száz vagy ezer kilométerekre innen nem tűnik ilyen súlyosnak, de aki eszkalációt vagy a háború meghosszabbítását okozza, az a mi nemzeti érdekeinkkel is ellentétesen cselekszik" - húzta alá.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a kétoldalú együttműködésből mindkét fél sokat profitál, amit az is mutat, hogy a magyar-szerb kereskedelmi forgalom tavaly 75 százalékkal nőtt, óriási rekordot döntve.

Példaként hozta fel, hogy hazánk "energiabiztonságának záloga" most Szerbiában van, miután

a Török Áramlat az egyetlen, kelet-nyugati irányban 100 százalékos kapacitással üzemelő gázvezeték a kontinensen jelenleg.

Tavaly 4,8 milliárd köbméter földgáz érkezett Magyarországra Szerbián keresztül, ami a teljes hazai felhasználás feléhez közelít, a másik irányban pedig 438 millió köbmétert szállítottak.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondása szerint

a tárolók töltöttsége jelenleg az éves felhasználás 42 százalékát fedezi hazánkban,

míg az európai átlag mindössze 21 százalék. "Arra kérem önöket, ne engedjék átverni magukat, Magyarország energiaellátása biztonságban van" - mondta.

Rámutatott, hogy ha a kitárolás üteme csökken, az azért történik, mert az ipar kevesebb földgázt használ fel, nem pedig azért, mert pár hónap alatt óriási szél-, víz- és hőerőművek épültek. "A földgáz-felhasználás radikális csökkenése a gazdasági recessziót vetíti előre" - fogalmazott.

Budapest, 2023. január 10.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel (b) tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. január 10-én. A kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2).
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel (b) tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. január 10-én. A kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×