eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és kormánya ellen tüntetneknek Tel-Avivban 2023. január 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Izraeli tüntetők: csak egy dolog állíthatja meg a puccsot

Sok ezren tüntettek Tel-Avivban az izraeli jogrend megváltoztatásának terve ellen szombat este - jelentette a Haarec című újság hírportálja.

A Habima, az Izraeli Nemzeti Színház előtti téren, Tel-Aviv központjában sok ezren gyűltek össze szombat este, hogy tiltakozzanak az igazságszolgáltatási rendszer megváltoztatásának szerda este, Jarív Levin igazságügy miniszter által bejelentett terve ellen.

A tüntető menet a színháztól a tel-avivi művészeti múzeum elé vonult, ahol beszédet mondott a bíróságok és az ügyészség erejét csökkentő változtatások ellen többek között Avi Chimi, az ügyvédi kamara elnöke, Ajman Ode, az arab Közös Lista pártszövetség vezetője, és Naama Lazimi, a szociáldemokrata Munkapárt parlamenti képviselője.

"Azt üzenem Jarív Levinnek és barátainak, hogy nem engedjük, hogy diktatúrává változtasson bennünket. A reform, melyről beszél, a demokrácia lerombolását, az emberi jogoknak, a bíróság függetlenségének és önöknek, a polgároknak a megsértését jelenti" - mondta Chimi.

A demonstrációt számos izraeli civil szervezet rendezte, köztük békeszervezetek, valamint a Benjamin Netanjahu miniszterelnök távozását követelő aktivisták, többek közt a Fekete Zászlós mozgalomból és a Crime Minister nevű szervezet soraiból.

"Néhány nappal azután, hogy Netanjahu Levinen keresztül puccsot hirdetett, visszatérünk az utcára. Csak egy dolog állíthatja meg a puccsot: a polgárok az utcán, akik világossá teszik, hogy nem hagyják, hogy Izrael messiási diktatúrává változzon" - közölte a lappal a Fekete Zászlós mozgalom.

A tüntetők egy része a beszédek után rövid időre lezárta Izrael legforgalmasabb főútját, az Ajalon autópályát, majd egy csoport a Likud párt egyik politikusának, Amír Ohanának, a kneszet házelnökének tel-avivi háza elé vonult demonstrálni.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×