eur:
395.78
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Rejtélyes fehérorosz vonat bukkant fel az ukrán határnál

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint patthelyzet alakult ki a frontokon, jelenleg sem Ukrajna, sem Oroszország nem képes jelentősebb előrenyomulásra.

Kirilo Budanov a BBC brit közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy "a helyzet beragadt, semmi sem mozdul". Oroszország "teljes mértékben zsákutcába jutott", és nagyon jelentős veszteségeket szenved.

Budanov elismerte ugyanakkor, hogy az ukrán fegyveres erők is nélkülözik a szükséges erőforrásokat ahhoz, hogy egyszerre több térségben előrenyomulásba kezdjenek. "Nem tudunk minden irányba kiterjedő, átfogó vereséget mérni rájuk, de ők sem tudnak vereséget mérni ránk" - mondta az ukrán katonai hírszerzés vezetője a BBC-nek.

Budanov kijelentette: Ukrajna nagyon várja az újabb fegyverszállítmányokat, köztük a fejlett technológiájú fegyverekét.

A Fehéroroszországban tapasztalt orosz csapatmozgásokról az ukrán hírszerzési főnök kijelentette:

ez csak arra irányuló kísérlet, hogy Ukrajna katonákat csoportosítson át a déli és a keleti hadszínterekről északra.

Kirilo Budanov elmondta: nemrégiben egy vasúti szerelvény, amely zsúfolva volt orosz katonákkal, megállt az fehérorosz-ukrán határ közelében "fényes nappal, hogy mindenki láthassa", majd néhány óra múlva visszaindult anélkül, hogy bárki leszállt volna róla.

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője kijelentette: jelenleg nem látja semmiféle jelét annak, hogy Fehéroroszország területéről készítenének elő inváziót Kijev vagy az észak-ukrajnai térségek ellen.

Fehéroroszország területéről már indítottak ukrajnai támadásokat az orosz fegyveres erők, de Budanov szerint a fehérorosz lakosság nem támogatná hazája ennél kiterjedtebb részvételét az ukrajnai háborúban. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ezért tesz meg minden lépést annak elkerülésére, hogy "országát katasztrófa érje" - fogalmazott az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

Budanov szerint a donyecki régióban lévő Bahmutért folyó harcokban orosz részről a Wagner-csoport nevű zsoldoshadseregé a vezető szerep, mivel a csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin "politikai trófeaként" akarja elfoglalni a várost.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×