eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
South Koreas Defense Ministry shows a North Korean drone at a press conference in Seoul on June 21, 2017. A probe has confirmed that the drone found on South Koreas northeastern border earlier in the month was operated by the North with the purpose of taking photos of a U.S. anti-missile system deployment site. (Kyodo) ==Kyodo (Photo by Kyodo News Stills via Getty Images)
Nyitókép: Getty Images/Kyodo News

Csoma Mózes: nagy változás kerülhet napirendre a szöuli drónpánik miatt

Öt észak-koreai drón hatolt be Dél-Korea légterébe, egyet sem sikerült közülük lelőni. Az InfoRádiót tájékoztató volt szöuli nagykövet szerint ismét bebizonyosodott, hogy dél-koreai főváros mennyire sebezhető a demilitarizált övezet közelsége miatt.

Csoma Mózes úgy látja, a jövőbeni provokációk kivédése érdekében ismét napirendre kerülhet az adminisztratív főváros délebbre költöztetése és a védelmi technológia továbbfejlesztése. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa elmondta: az északiak drónjai több déli település felett is elrepültek és egy közülük Szöul külvárosáig is eljutott.

A dél-koreai fegyveres erők egyesített vezérkari főnöksége bocsánatot kért, amiért egyetlen drónt sem tudtak lelőni. Úgy fogalmaztak, hogy a civilek védelme érdekében nem alkalmaztak megfelelő erőt a betolakodó robotok ellen. Csoma Mózes azt mondta, nyilván arra gondoltak, hogy

ha lakott terület fölött lőnek le egy ilyen szerkezetet, akkor a lezuhanó roncsok komoly károkat okozhattak volna.

A volt nagykövet kiemelte: az incidens teljes mértékben rámutatott arra, hogy Szöul városa mennyire sebezhető, mivel nagyon közel van a demilitarizált övezethez. Nem véletlen, hogy körülbelül 10 évvel ezelőtt már többször napirenden volt az adminisztratív főváros minél délebbre költöztetése. Akkor Szedzsong városába akarták áttenni a kormányzati központot.

A történtek után Csoma Mózes úgy gondolja, hogy bizonyos kormányzati intézmények délebbre költöztetése most újból előtérbe kerülhet. Azt is figyelemre méltónak nevezte, hogy

a dél-koreai hadsereg elismerte: nincs megfelelő fegyvere a 3 méternél kisebb fesztávolságú drónok elhárítására.

JunSzogjol elnök ezért bejelentette, hogy mindenképpen meg kell teremteni az ilyen védelmi kapacitásokat.

Az ukrajnai háború kapcsán láttuk azt, hogy Dél-Korea nagyon komoly hadiipari beszállítóként jelenik meg az uniós piacokon. Például Lengyelország egyik legfontosabb beszállítója. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa szerint ha dél-koreai hadiipar hozzálát a drónok elleni védelmi technológiák fejlesztésének, akkor hamarosan ezen a téren is exportképes termékeket tudnak majd kifejleszteni.

Nagy kérdés persze – folytatta Csoma Mózes –, hogy Észak- Koreának mi volt ezzel a provokációval, illetve a korábbi rakéta kísérletekkel a célja. A volt szöuli nagykövet azt mondta: az északiak így akarják folyamatosan napirenden tartani a Koreai-félsziget megosztottságának kérdését, illetve meg akarják zavarni Dél-Korea életét. Ez a mostani drónos akcióval sikerült is, hiszen

mind a két nagy szöuli repülőtér forgalmát órákra fel kellett függeszteni.

Ebből is látszik, hogy Észak-Korea minimális anyagi ráfordítással milyen hatalmas zavarokat tud okozni.

Csoma Mózes úgy vélte: a jövő évben is lehetnek hasonló incidensek. Ennek oka szerinte az, hogy Dél-Koreában jelenleg konzervatív vezetés van hatalmon, amely mindig nagyon keményen válaszol az északiak provokációira, ami viszont újabb északi erőfitogtatásokhoz fog vezetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×