eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Hulladékból nyert üzemanyaggal hajtják ezeket a buszokat a spanyolországi Pamplonaban. Fotó: Twitter/GNV Magazine
Nyitókép: Fotó: Twitter/GNV Magazine

Szeméttel hajtott buszok közlekednek egy spanyol városban

A spanyolországi Pamplonában olyan buszokat állítottak forgalomba, amelyeket a helyi szemétlerakókból származó, szerves hulladékok energiája hajt.

Ezeket a buszokat nem a földből kitermelt földgázzal, hanem a helyi szemétlerakókból származó, a szerves hulladékok (növényi, kommunális, zöldhulladék) lebomlása során keletkező biogázzal hajtják, amit a kifejezetten erre a célra létesített gáztöltőállomáson juttatnak az autóbuszok gáztartályaiba. Erről a gvnmagazine.com cikke nyomán a vezess.hu -n olvashatunk.

Egy jármű megtankolása ily módon mindössze 4 percet vesz igénybe, és a biogázzal hajtott Castrosua New City buszok egy feltöltéssel 300 kilométert képesek megtenni.

Ezen buszok gázmotorjai a dízellel közel azonos teljesítményt képviselnek,

mivel valamennyi járművet 335 lóerős blokkokkal gyártják.

A megoldással nemcsak a szolgáltató jár jól, hanem a környezet is, hiszen a biogázzal hajtott autóbuszok 90 százalékkal kevesebb szén-dioxidot, 70 százalékkal kevesebb nitrogén-oxidot és 90 százalékkal kevesebb szilárd-részecskét bocsátanak ki a dízelüzemű változatokhoz képest.

Mindemellett legalább 50 százalékkal csendesebben üzemeltethető,

ami jelentős mértékben javítja az utasok komfortérzetét.

A spanyol megoldás természetesen nem új keletű, Stockholmban például már nagyon régóta közlekednek biogázzal hajtott buszok. Ezen autóbuszok aránya a teljes flottát tekintve több mint 15 százalék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×