eur:
392.85
usd:
366.2
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Egy ország végleg leszámol a dohányzással

Egy most elfogadott törvény értelmében nem vásárolhatnak dohányterméket azok, akik 2009-ben vagy azután születtek.

A törvényt megszegőket akár 150 ezer új-zélandi dollár (több mint 37 millió forint) pénzbírsággal is sújthatják.

A tilalom a 2009. január 1-jén vagy azután születettek egész életében fennmarad.

A szabályozás keretében csökkentették a dohánytermékek maximálisan megengedett nikotintartalmát, és rögzítették, hogy 2023 végéig hatezerről hatszázra csökkentik a dohányboltok számát.

Az új-zélandi kormány célja, hogy 2025-ig teljesen felszámolják a dohányzást az országban.

"Nincs jó érv arra, hogy miért engedélyezzük egy olyan termék árusítását, amelyik használóinak felét megöli" - mutatott rá Ayesha Verrall egészségügyi miniszter. Verrall szerint az egészségügyi rendszer ötmilliárd dollárt spórolhat azon, hogy nem kell kezelnie a dohányzás miatt kialakuló betegségeket, és emberek ezrei élhetnek hosszabb, egészségesebb életet a tilalomnak köszönhetően.

A törvényhozók 76-43 arányban fogadták el csütörtökön az új szabályozást, amelyet a libertariánus ACT párt gazdasági megfontolásokra hivatkozva hevesen bírált, kikelve az emberek "állami pátyolgatása" ellen. Új-Zélandnál csak Bhutánban szigorúbbak a törvények, amely 2010-ben teljesen betiltotta a cigaretta árusítását.

Ugyanakkor az új szabályozás nem terjed ki az elektromos cigarettázásra,

amely már most sokkal népszerűbb az országban, mint a hagyományos dohányzás.

A legfrissebb statisztikák szerint az új-zélandi felnőtt lakosság nyolc százaléka dohányzik naponta. Tíz évvel korábban még 16 százalék volt ez az arány. Eközben az elektromos cigarettát a felnőttek 8,3 százaléka használja minden nap. Hat évvel korábban még egy százaléknál kisebb volt ez az arány. A dohányosok aránya továbbra is magas (20 százalék körüli) az őslakos maorik körében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×