INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

börtön

rendőrség

nagy-britannia

Prison interior. Jail cells and shadows, dark background. 3d illustration

Veszélyhelyzeti akció Nagy-Britanniában: megteltek a börtönök

Infostart

400 cella használatát kezdeményezik: 2007 óta nem volt szükség hasonló intézkedésre.

Az elmúlt hónapokban hirtelen nőtt meg az elítéltek száma, emiatt 2007 után ismét az Operation Safeguard vészhelyzeti tervhez kell nyúlnia az államnak – tájékoztatta Damian Hinds börtönügyi miniszter a brit képviselőket.

A kormány szerinte számított erre, mivel a bűnüldözésben bevezetett új módszerek miatt tudták, hogy az elítéltek száma meg fog nőni, és készültek is a helyzetre – írja a Sky News.

A miniszter megemlítette azt is, hogy a Büntető Ügyvédi Kamara sztrájkja miatt több embert tartottak előzetes letartóztatásban a szokásosnál: mivel a bírósági tárgyalások mostanra visszatértek a normális kerékvágásba, a kormány "a büntető igazságszolgáltatási rendszeren keresztül érkező bűnelkövetők számának növekedését látja, ami különösen a felnőtt férfi börtönökre nehezedik kapacitásbeli nyomásként".

A Munkáspárt ugyanakkor a kormányt tartja hibásnak, amely

10 ezer börtönférőhelyet szüntetett meg 2010 óta.

Az Operation Safeguard keretében 2006-ban négy hónapig használtak már rendőrségi cellákat börtöncellák helyett, majd 2007 januárjától egészen 2008 októberében is élniük kellett ezzel az eszközzel. A börtönminiszter szerint tavasszal megoldódik a probléma azáltal, hogy megépül egy új börtön.

A pandémiát és a sztrájkot okolják

"Észak-Angliában példátlanul megnövekedett a börtönökbe érkező bűnelkövetők száma, részben a világjárvány, részben az ügyvédek a nyári hónapok során folytatott sztrájkja miatt. A lakosság joggal várná el tőlünk, hogy megtegyük a szükséges lépéseket a szükséges plusz férőhelyek létrehozásához, ezért a rendőrséggel együttműködve rövid távon kis számú zárkát használunk, hogy továbbra is rács mögé tudjuk helyezni a bűnözőket" – tette hozzá az igazságügyi minisztérium szóvivője.

Jelenleg 121 börtön működik Angliában és Wales-ben, a fogvatartottak száma pedig 82 700.

Nyitókép: Rawf8/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018