eur:
395.68
usd:
366.63
bux:
65686.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Prison interior. Jail cells and shadows, dark background. 3d illustration
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Veszélyhelyzeti akció Nagy-Britanniában: megteltek a börtönök

400 cella használatát kezdeményezik: 2007 óta nem volt szükség hasonló intézkedésre.

Az elmúlt hónapokban hirtelen nőtt meg az elítéltek száma, emiatt 2007 után ismét az Operation Safeguard vészhelyzeti tervhez kell nyúlnia az államnak – tájékoztatta Damian Hinds börtönügyi miniszter a brit képviselőket.

A kormány szerinte számított erre, mivel a bűnüldözésben bevezetett új módszerek miatt tudták, hogy az elítéltek száma meg fog nőni, és készültek is a helyzetre – írja a Sky News.

A miniszter megemlítette azt is, hogy a Büntető Ügyvédi Kamara sztrájkja miatt több embert tartottak előzetes letartóztatásban a szokásosnál: mivel a bírósági tárgyalások mostanra visszatértek a normális kerékvágásba, a kormány "a büntető igazságszolgáltatási rendszeren keresztül érkező bűnelkövetők számának növekedését látja, ami különösen a felnőtt férfi börtönökre nehezedik kapacitásbeli nyomásként".

A Munkáspárt ugyanakkor a kormányt tartja hibásnak, amely

10 ezer börtönférőhelyet szüntetett meg 2010 óta.

Az Operation Safeguard keretében 2006-ban négy hónapig használtak már rendőrségi cellákat börtöncellák helyett, majd 2007 januárjától egészen 2008 októberében is élniük kellett ezzel az eszközzel. A börtönminiszter szerint tavasszal megoldódik a probléma azáltal, hogy megépül egy új börtön.

A pandémiát és a sztrájkot okolják

"Észak-Angliában példátlanul megnövekedett a börtönökbe érkező bűnelkövetők száma, részben a világjárvány, részben az ügyvédek a nyári hónapok során folytatott sztrájkja miatt. A lakosság joggal várná el tőlünk, hogy megtegyük a szükséges lépéseket a szükséges plusz férőhelyek létrehozásához, ezért a rendőrséggel együttműködve rövid távon kis számú zárkát használunk, hogy továbbra is rács mögé tudjuk helyezni a bűnözőket" – tette hozzá az igazságügyi minisztérium szóvivője.

Jelenleg 121 börtön működik Angliában és Wales-ben, a fogvatartottak száma pedig 82 700.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×