INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

drezda

karbonsemlegesség

eu

Drezda új megoldással tör világhírnévre

Drezda új megoldással tör világhírnévre

Infostart

Szászország fővárosa vezető szerepet kap a fenntartható váltásban, különleges megoldásokat tesztelnek.

Az EU által támogatott MatchUp projekt keretében Drezdát is azon három város egyikének választották Antalya és Valencia mellett, mely úttörő módon mutathat utat a mobilitás, az IKT és az energia fenntartható módon történő integrálása terén – írja a Euronews.

A városvezetők Johannstadt negyedet választották ki kísérleti területnek, amelyen innovatív megoldásokat tesztelnek. A városrészben számos lakótelep található, amelyek nem sokkal a háború után épültek, de újabb épületek is találhatók a környéken, amelyek esetében az energiatakarékosságon van a hangsúly.

A Johanna Általános Iskola számú épületében a fűtést egy a digitális "ikerrendszer" vezérli: ezzel a várakozások szerint a jövőben a korábbi felhasználás egyharmadának megfelelő energiát is megtakaríthatnak.

Nagyon jó években az energiafelhasználás csúcsán a korábbi mennyiségnek akár 42 százalékát is is meg tudják spórolni.

A mobilitás terén jelentős fejlesztés lesz a 2022-re 65 tagúvá váló úgynevezett Mobipontok hálózata: ezeken a helyeken tömegközeledésre szállhatnak a városlakók, elektromos járműveiket tölthetik fel, illetve ezeken a pontokon érhetők el elektromos biciklik és autók is kölcsönzésre.

A város idén egymillió utazást generál biciklimegosztó-szolgáltatásával, az autókat pedig 50 ezer utazáshoz veszik igénybe a Drezdában megfordulók. A város vezetése szerint ötezer lakos mondott már le autójáról a jól működő rendszer miatt, melyet tovább terveznek fejleszteni.

Az autómegosztó rendszer 400 darabot számláló flottájának

minden darabja elektromos autó lesz

a tervek szerint 2025-re. Mindezek mellett a távfűtést korszerűsítésével is tesznek az energiatakarékosabb mindennapokért.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018