eur:
389.5
usd:
357.74
bux:
73339.06
2024. július 22. hétfő Magdolna
BEIJING, CHINA -NOVEMBER 28: Protesters shout slogans during a protest against Chinas strict zero COVID measures on November 28, 2022 in Beijing, China. Protesters took to the streets in multiple Chinese cities after a deadly apartment fire in Xinjiang province sparked a national outcry as many blamed COVID restrictions for the deaths. (Photo by Kevin Frayer/Getty Images)
Nyitókép: Getty Images/Kevin Frayer

Kína már nem olyan szigorú

Kínában több nagyvárosban péntektől enyhítettek a koronavírus miatt elrendelt járványügyi korlátozásokon nem sokkal a szigorú rendszabályok elleni tüntetéseket követően.

Az enyhítések a fővárost, Pekinget is érintik, ahol a kórházak ezentúl nem tagadhatják meg az ellátást azoktól, akiknek nincs 48 óránál nem régebbi negatív vírustesztje.

A szigorítások ellen tiltakozók egyebek között azt is a hatóságok szemére vetették, hogy januárban egy állapotos nő elvetélt, miután a kórház - a teszt hiányában - megtagadta tőle az ellátást.

A délkelet-kínai Szecsuán tartomány fővárosában, a 16,3 milliós Csengtuban ezentúl nem szükséges negatív teszt a közterületeken tartózkodáshoz, és a metrókon sem fogják kérni.

Több városban a regisztrált fertőzöttek számának emelkedése ellenére ismét kinyithattak az éttermek, bevásárlóközpontok és az iskolák is.

Köztük van az északnyugati Ürümcsi is, ahol a múlt héten tízen haltak meg egy lakástűzben, a tiltakozók szerint azért, mert a lezárások akadályozhatták a mentést és a menekülést.

Az enyhítések értelmében továbbá sok helyen elhagyták a mostanáig kötelező tömeges teszteléseket, melyeket sokan a kormány zéró-Covid politikája egyik szimbólumának tartanak.

E politika egész városrészek lezárását és karanténok elrendelését is lehetővé teszi a hatóságoknak, valamint azt, hogy barikádokat emeljenek járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt lakó- és gyárépületek köré.

Jóllehet az esetszámok még mindig alacsonyabbak, mint sok országban, az utóbbi hetekben ismét nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, mindeközben csökkent az újonnan beoltottaké. Az oltási kampányt nehezíti, hogy Kínában még mindig nem hagytak jóvá külföldi gyártmányú vakcinákat.

Mindeközben a zéró-Covid politika egyik arcának is tartott Szun Csun-lan kínai miniszterelnök-helyettes szerdán az országos közegészségügyi bizottságban elmondott beszédében leszögezte: a vírus omikron variánsa kevésbé veszélyes, mint a korábbi mutációk, s ez "új körülményeket teremt"

Címlapról ajánljuk
Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

A Demokrata Párton belül továbbra is nagy befolyással rendelkező Barack Obama támogatásának elvesztése miatt kényszerülhetett visszalépésre a jelenlegi amerikai elnök – mondta az InfoRádióban Farkas-Bede Katalin. A Budapesti Corvinus Egyetem docense arról is beszélt, hogy Amerikában legutóbb a XIX. században volt olyan, hogy egy elnök valamiképpen elvesztette pártja támogatását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×