INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

peking

vírus

járvány

covid-19

BEIJING, CHINA -NOVEMBER 28: Protesters shout slogans during a protest against Chinas strict zero COVID measures on November 28, 2022 in Beijing, China. Protesters took to the streets in multiple Chinese cities after a deadly apartment fire in Xinjiang province sparked a national outcry as many blamed COVID restrictions for the deaths. (Photo by Kevin Frayer/Getty Images)

Kína már nem olyan szigorú

Infostart / MTI

Kínában több nagyvárosban péntektől enyhítettek a koronavírus miatt elrendelt járványügyi korlátozásokon nem sokkal a szigorú rendszabályok elleni tüntetéseket követően.

Az enyhítések a fővárost, Pekinget is érintik, ahol a kórházak ezentúl nem tagadhatják meg az ellátást azoktól, akiknek nincs 48 óránál nem régebbi negatív vírustesztje.

A szigorítások ellen tiltakozók egyebek között azt is a hatóságok szemére vetették, hogy januárban egy állapotos nő elvetélt, miután a kórház - a teszt hiányában - megtagadta tőle az ellátást.

A délkelet-kínai Szecsuán tartomány fővárosában, a 16,3 milliós Csengtuban ezentúl nem szükséges negatív teszt a közterületeken tartózkodáshoz, és a metrókon sem fogják kérni.

Több városban a regisztrált fertőzöttek számának emelkedése ellenére ismét kinyithattak az éttermek, bevásárlóközpontok és az iskolák is.

Köztük van az északnyugati Ürümcsi is, ahol a múlt héten tízen haltak meg egy lakástűzben, a tiltakozók szerint azért, mert a lezárások akadályozhatták a mentést és a menekülést.

Az enyhítések értelmében továbbá sok helyen elhagyták a mostanáig kötelező tömeges teszteléseket, melyeket sokan a kormány zéró-Covid politikája egyik szimbólumának tartanak.

E politika egész városrészek lezárását és karanténok elrendelését is lehetővé teszi a hatóságoknak, valamint azt, hogy barikádokat emeljenek járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt lakó- és gyárépületek köré.

Jóllehet az esetszámok még mindig alacsonyabbak, mint sok országban, az utóbbi hetekben ismét nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, mindeközben csökkent az újonnan beoltottaké. Az oltási kampányt nehezíti, hogy Kínában még mindig nem hagytak jóvá külföldi gyártmányú vakcinákat.

Mindeközben a zéró-Covid politika egyik arcának is tartott Szun Csun-lan kínai miniszterelnök-helyettes szerdán az országos közegészségügyi bizottságban elmondott beszédében leszögezte: a vírus omikron variánsa kevésbé veszélyes, mint a korábbi mutációk, s ez "új körülményeket teremt"

Nyitókép: Getty Images/Kevin Frayer
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018