eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh, Eduard Heger szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (b-j) a visegrádi országok miniszterelnökeinek kassai csúcstalálkozóján tartott közös sajtótájékoztatón 2022. november 24-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: 2023 első parlamenti ülésén döntenek a finn és svéd NATO-csatlakozásról

A magyar miniszterelnök a visegrádi négyek kassai csúcstalálkozója után nyilatkozott erről.

Magyarország támogatja Finnország és Svédország NATO-tagságát, és a következő év első ülésén ezt a parlament is napirendre fogja tűzni – mondta Orbán Viktor a visegrádi négyek miniszterelnökeinek kassai találkozója után. A magyar kormányfő hozzátette, Magyarország támogatni fogja a két ország NATO-tagságát.

A lengyel miniszterelnök szerint Orbán Viktor megígérte, hogy ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, de a Reuters tudósítása szerint Mateusz Morawiecki a V4-csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, erre egy hónapon belül sor kerül. Ugyanakkor a hagyományos menetrend szerint februárban kezdődik az ülésszak, így várhatóan akkor szavazhatnak majd az ügyben a magyar képviselők.

Morawiecki azt is elmondta: arra kérte Orbán Viktort, hogy a lehető leghamarabb ratifikálja a két skandináv ország csatlakozását.

A pozsonyi Új Szó tudósítása szerint Eduard Heger szlovák kormányfő nagyon konstruktívnak nevezte a V4-es miniszterelnökök kassai találkozóját, és elmondta, a négy miniszterelnök a menekültválságról, Oroszország ukrajnai inváziójáról, de Svédország és Finnország NATO-csatlakozásától is egyeztetett, így a kormányfők arra kérték Orbán Viktort, Magyarország ratifikálja a finn és svéd NATO-csatlakozást.

Finnország és Svédország az orosz–ukrán háború kitörése után, idén májusban kérelmezte felvételét az észak-atlanti szövetségbe. A NATO 30 tagállamából 28 már október 16-ig aláírta a szerződéseket, Magyarország mellett csak Törökország nem ratifikálta még a két észak-európai ország csatlakozási kérelmét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×