eur:
394.62
usd:
369.62
bux:
65600.84
2024. április 23. kedd Béla
Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter. Fotó: Twitter
Nyitókép: Fotó: Twitter

A német segítséget kap a lengyel légvédelem

Segítséget ajánl a német kormány Lengyelország légvédelmének megerősítéséhez az ukrán határnál történt rakétabecsapódás miatt.

Németország egy Patriot légvédelmi rakétarendszerrel és több Eurofighter vadászgéppel is erősítené a lengyel védelmi képességeket - mondta Christine Lambrecht a Rheinische Post című lapban közölt interjúban.

A lengyel védelmi minsizter máris üdvözölte a német ferlajánlást. Mariusz Blaszczak a Twitter közöltek szerint azt mondta, hogy a németektől kapot légvédelmi rakétákat az ukrán határ közelébe fogják telepíteni.

Német Patriot légvédelmi rakétaindító jármű. Fotó: Twitter
Patriot légvédelmi rakétaindító jármű. Fotó: Twitter

A napokban történt lengyelországi rakétabecsapódás egyik tanulsága, hogy a NATO egészének légvédelmét meg kell erősíteni. Ez különösen igaz az olyan partnerekre, mint Lengyelország, Szlovákia és a balti államok, amelyek közvetlenül határosak Oroszországgal és Ukrajnával - húzta alá a német védelmi miniszter.

Rámutatott, hogy Szlovákiát már támogatja is Németország Patriot rendszerekkel és vadászgépekkel. Ezt az együttműködést legalább 2023 végéig fenn kell tartani, szükség esetén még tovább - tette hozzá.

Német Eurofighter Typhoon vadászgépek. Fotó: Twitter
Német Eurofighter Typhoon vadászgépek. Fotó: Twitter

Kiemelte, hogy a német hadseregnél (Bundeswehr) is változtatásokra van szükség. Mint mondta, az Oroszország Ukrajna elleni háborújának hatására elindított 100 milliárd eurós program önmagában nem elég, a pénz felhasználásának szabályain is javítani kell. Az eddiginél gyorsabban és kevesebb bürokráciával kell végrehajtani a fejlesztéseket, ezért törölték el például az ötezer eurónál kisebb értékű beszerzésekre vonatkozó időrabló pályázati eljárást - fejtette ki Christine Lambrecht.

Lengyelországban november közepén történt rakétabecsapódás, az ukrán határ térségében egy falunál, Przewodównál, a robbanásban két ember meghalt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×