eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Ez teljesen komoly: a hollandok betiltják a nevetőgázt

Egyre több fiatal használja bódulat eléréséhez, ezért januártól illegálissá válik.

Vásárolni, eladni és birtokolni sem lehet januártól Hollandiában nevetőgázt, viszont az élelmiszeriparban és az egészségügyben továbbra is engedélyezett marad használata – írja a BBC.

A hatóságok azt is remélik, hogy ennek hatására kevesebb közúti baleset következik be azért, mert a közlekedés szereplői nevetőgázt használnak. Az elmúlt három évben összesen 1800 alkalommal játszott szerepet közúti balesetben a gáz használata.

Az elmúlt években vált a fesztivállátogatók és bulizók kedvenc anyagává a nevetőgáz, amelyet

gyakran más drogokkal, MDMA-val vagy ketaminnal kombinálva használnak.

A kis kiszerelésben megvásárolt gázt a fiatalok léggömbökbe engedik, majd onnan szívják ki. Egy felmérés szerint a fiatal holland bulizók 37 százaléka rendszeresen használja a gázt.

A drogként használt nevetőgáznak ugyanakkor súlyos hatásai lehetnek a fiatalok testére: vitaminhiányhoz, idegkárosodáshoz és akár bénuláshoz is vezethet a nevetőgáz használata.

Dilan Yeşilgöz igazságügyi miniszter szerint a tilalom lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy azonnal intézkedjen, ha valakinél nitrogén-oxid gázpalackokat találnak a járművében. A kábítószer növekvő népszerűségével kapcsolatos aggodalmak túlmutatnak Hollandián: Angliában a 16–24 évesek körében a kannabisz után

ez a leggyakrabban visszaélésszerűen használt szer.

A múlt hónapban az Egyesült Királyság belügyminisztériuma a visszaélésekkel kapcsolatos aggodalmak miatt azzal a követeléssel szembesült, hogy be kellene tiltani a gáz közvetlen fogyasztói értékesítését: jelenleg tejszínhabkészítéshez szabadon elérhető a gáz, melyet kórházakban és fogorvosi rendelőkben is használnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×