eur:
392.83
usd:
366.85
bux:
66949.07
2024. április 26. péntek Ervin
A Babuskinszkij kerületi bíróság által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghallgatáson vesz részt a bíróság moszkvai tárgyalótermében az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 12-én. Navalnij „lakájoknak”, „árulóknak” és az „ország szégyenének” nevezett egy második világháborús orosz veteránt és másokat, akik szerepeltek egy, az előző évi alkotmánymódosítás mellett agitáló reklámfilmben.
Nyitókép: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

Véglegesen magánzárkába helyezték Alekszej Navalnijt

A változásra alig néhány nappal egy tervezett családi látogatást megelőzően került sor.

Az orosz ellenzék vezetője 11,5 éves börtönbüntetését tölti, véleménye szerint koholt vádak alapján. A 46 éves politikus a Putyinnal szemben álló politikai erők arcává vált Oroszországban - írja a BBC.

Navalnij az elmúlt időszakban már egy büntetőcellának nevezett magánzárkában volt Instagramjának tanúsága szerint, itt azonban csak 15 napig helyezhették el. Csütörtökön aztán Twitter-bejegyzések sorozatában tette közzé, hogy veszélyes bűnözőként egy cellaszerű szobába helyezték át és látogatási jogait is korlátozták.

Nem hallgat el

"Ez egy átlagos, szűkös cella, hasonló, mint a büntetőcella, azzal a különbséggel, hogy nem egy, hanem két könyvet vehetsz magadhoz, és használhatod a börtönkioszkot, bár nagyon korlátozott költségvetéssel" - írta.

Navalnijt a cellacsere után négy nappal tervezte meglátogatni apja, anyja és felesége. Julija: a Kremlt bestialitással és teljes börtönbüntetésének kézi vezérlésével vádolta. "Azért csinálják, hogy elhallgattassanak. Szóval mi az első dolgom? Az, hogy ne féljek és ne hallgassak" - írta.

Alekszej Navalnijt egy Moszkvától 250 kilométerre található büntetőkolónián tartják fogva. Azt követően került ide, hogy Németországból hazatért, ahol orvosi kezelésen esett át, miután idegméreggel mérgezték meg.

Eredetileg 2,5 évnyi börtönbüntetést kapott azért, mert szabadlábra helyezésének feltételeit megsértette kórházi kezelése alatt, ezt később kilenc évvel toldották meg csalás és a bíróság megsértésének vádjával. Ezek ellen fellebbezett, de hiába.

A háború kritikusa

Azt állítja, az ellene hozott ítéletek nem különböznek azoktól a hazugságoktól, amelyekkel az "őrült" Vlagyimir Putyin elnök és az állami televízió a háborút igazolja.

"Történelmi vereséget fogtok szenvedni ebben az ostoba háborúban, amit elkezdtetek. Nincs célja vagy értelme. Miért vívunk háborút?" - mondta.

Oroszország elhallgattatja az ukrajnai háború kritikusait, üldözi azokat, akik nem hajlandók használni a "különleges katonai művelet" kifejezést, és ellehetetleníti a független médiumokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×