eur:
392.43
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nagy-Britanniába igyekvő illegális bevándorlók sátortábora az észak-franciaországi Calais-ben 2021. november 27-én. A migránsok a kedvező alkalomra várnak, hogy átszökhessenek Nagy-Britanniába.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Badra

40 ezer migráns kelt át a La Manche-csatornán idén, ez rekord

A brit védelmi minisztérium szerint a veszélyes utat szedett-vedett hajókban megtevők száma vasárnap érte el ezt a szokatlan magasságot.

A kormányzati adatok szerint szombaton 972 ember kelt át a La Manche-csatornán 22 kis csónakban, így az év eleje óta összesen 40 885-en jutottak át - írja a Euronews.

Soha ennyi migráns - köztük legnagyobb számban albánok, irániak és afgánok - nem tette meg ezt a veszélyes utat. Összehasonlításképpen tavaly egész évben 28 526 átkelést regisztráltak, és ez már akkor is rekordnak számított.

Nagy-Britannia és Franciaország hétfőn írnak alá megállapodást, melyben igyekeznek az illegálisan vízre szállókat megakadályozni: Gerald Darmanin francia belügyminiszter Párizsban fogadja brit kollégáját, Suella Bravermant, hogy aláírják a megállapodást.

A menekültek emelkedő száma komoly nyomást gyakorol a brit a kormányra, mivel az Egyesült Királyságot kormányzó Konzervatív Párt a brexit óta legfontosabb prioritásaként kezeli a bevándorlást, a menekültügyi rendszer pedig minden eddiginél leterheltebb. Már sok megoldási tervet elvetettek - ezek közt volt a hajók mesterséges hullámokkal való kiszorítása a brit vizekről, a migránsok óceánjárókon való bezárása vagy távoli szigetekre küldése.

Boris Johnson egyenesen Ruandába küldte volna őket, de ez a terv is megfeneklett.

A téma még a megállapodás ellenére is feszültté teszi a francia-brit viszonyt. A megállapodás értelmében az Egyesült Királyság állítólag kész lenne további 91 millió eurót fizetni Franciaországnak a francia partokon rendőri felügyeletének megerősítésért, a brit ügynökök pedig hozzáférhetnének a francia ellenőrző központokhoz.

Nagy-Britanniában a túlzsúfolt befogadóközpontokról szóló közelmúltbeli leleplezések vitát váltottak ki: a lakosság továbbra is nagyrészt a migránsok befogadása mellett van. Suella Braverman belügyminiszter, azzal is sokkolt, hogy

"inváziónak" nevezte az Egyesült Királyságba érkező migránsok beáramlását,

amit az ENSZ "szörnyűnek" minősített.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×