eur:
368.85
usd:
344.89
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert
Series of images to create a giff of the EU flag blowing in the wind and contorting with strong backlight
Nyitókép: Daniel Day/Getty Images

Megvan az időpont, mikor dönthet az EU a magyar helyreállítási pénzekről

Két héten belül elfogadhatja az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet, de az Európa Tanácsnak legkésőbb december 19-ig döntenie kell, különben elúszik az uniós források nagy része.

Budapest és Brüsszel „számos területen előrelépést ért el az elmúlt hónapban” a magyar helyreállítási program véglegesítése kapcsán, és „azon dolgozunk, hogy a lehető leghamarabb lezárjuk az értékelésünket” – jelezte Veerle Nuyts, az Európai Bizottság szóvivője a Bloombergnek.

A Portfolio szerint a hírügynökség a magyar program lehetséges brüsszeli elfogadásának menetrendjét is vázolta. Az Európai Bizottság november 22-i ülésén elfogadhatja a magyar helyreállítási tervet, és utána küldheti meg jóváhagyásra a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak.

Azt is vizsgálják azonban az uniós illetékesek, hogy milyen alternatív menetrend lehetséges akkor, ha november 22-én még nem születik meg ez a bizottsági jóváhagyás. December 19-ig a tanács asztalára mindenképpen oda kellene kerülnie a magyar program jóváhagyásáról szóló előterjesztésnek, mert a jóváhagyás nélkül Magyarország a számára allokált 5,8 milliárd eurónyi támogatás legalább 70 százalékát végleg elveszítené.

Ahhoz, hogy a bizottság pozitív véleményt tudjon kiadni a magyar helyreállítási programról, az kell, hogy a jogállamisági eljárásban vállalt 17 intézkedés kulcsfontosságú területein a végrehajtást kedvezően ítélje meg a testület. Az egyik ilyen kulcsfontosságú vállalást, az Integritás Hatóság vezetőinek kinevezését, november 4-re vállalta a kormány és ez múlt pénteken meg is történt. A következő vállalás határideje november 19.: addig kell megkezdenie az Integritás Hatóságnak a működését, illetve a 17 intézkedésből a kulcsfontosságú egyéb vállalások teljesítésével is végezni kell addigra.

Ezeket az eredményeket Varga Judit igazságügyi miniszter már el tudja mondani november 18-án, amikor a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárás kapcsán újabb meghallgatást tartanak a tagállami szakminiszterek és így ez növelheti az esélyét annak is, hogy a tanács majd pozitív véleményt mondjon a helyreállítási programról is.

A további vállalásokról is lesz egy ütemterv, és annak végrehajtáésa függvényében kedzi majd jövőre folyósítani a helyreállítási pénzeket Brüsszel.

Címlapról ajánljuk
Úristen! Legalább 12 ezerszer

Úristen! Legalább 12 ezerszer

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legfrissebb kutatása a magyar rádiók zenei repertoárját és a zenei toplistákat vizsgálta a médiaszolgáltatók adatai alapján.

Új részletek a háború vitatott szabotázsakciójáról

A Fehér Ház már hónapokkal az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantása előtt tudott egy készülő szabotázsról. A tippet, hogy közvetlenül az ukrán főparancsnoknak jelentő ukrán katonák terveztek támadást, egy európai titkosszolgálat adta a CIA-nek.
Nincs augusztus Corvin (Palace) nélkül

Nincs augusztus Corvin (Palace) nélkül

Corvin Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló kedden ünnepélyes keretek között került le az épületről.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×