eur:
395.22
usd:
365.74
bux:
65388.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A 16. Pomerániai Gépesített Hadosztály katonái a TUMAK-20 gyakorlaton vesznek részt az észak-lengyelországi Orzysz gyakorlótéren 2020. november 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Tomasz Waszczuk

A V4-ek katonái gyakorlatoznak Lengyelországban

A Magyar Honvédség alakulatai is részt vesznek a délkelet-lengyelországi közös manőverekben.

A november 9-ig tartó gyakorlaton mintegy két ezer katona vesz részt. A csehek, a lengyelek, a magyarok és a szlovákok mellett az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szövetséges katonái is jelen vannak a Puma-22 elnevezésű manőver sorozaton.

Az amerikaiak és a britek a Lengyelország keleti szomszédságában kialakult helyzet miatt tartózkodnak a délkelet-lengyelországi Kárpátaljai vajdaságban - mondta el a PAP hírügynökségnek Przemyslaw Lipczynski, aki a manőverek lengyel résztvevőjének, a 18. gépesített hadosztálynak a szóvivője.

A Puma-22-n főként páncélos és gépesített alegységek vesznek részt, de jelen vannak tüzérségi, utász, vegy- és légvédelmi, valamint felderítő alakulatok is. A katonák taktikai manővereivel párhuzamosan parancsnoki gyakorlatok is zajlanak.

A gyakorlat célja a csapatok együttműködési képességeinek tökéletesítése, valamint az, hogy ellenőrizzék a szövetséges taktikai műveletek tervezésének, szervezésének és végrehajtásának képességeit - közölte Lipczynski.

Mint megjegyezte, az idei gyakorlatnak "némileg más jellege és forgatókönyve lesz", mint az előzőeknek, mert ezentúl az ukrajnai háború tapasztalataiból és tanulságaiból is merítenek.

A 18. gépesített hadosztály azon lengyel egységek közé tartozik, amelyeket az amerikai Abrams harckocsikkal, valamint a K239 Csunmu típusú dél-koreai tüzérségi rakétarendszerekkel és a szintén dél-koreai K9 önjáró lövegekkel szerelnek fel a lengyel hadsereg folyamatban lévő korszerűsítése keretében.

(Címképünk illusztráció)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×