eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
NATO-katonák páncélozott járművei Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök látogatása alatt az északkelet-lengyelországi Szypliszki közelében 2022. július 7-én. Szypliszki a lengyel-litván határ vonalán, a Fehéroroszország és a balti-tengeri orosz exklávé, a Kalinyingrádi terület között húzódó, és emiatt nagy stratégiai jelentőségű úgynevezett Suwalki-folyosón fekszik.
Nyitókép: MTI/PAP/Artur Reszko

Összefog két NATO-tagállam az orosz határon

Litvánia és Lengyelország szorosabb védelmi együttműködésben állapodott meg egymással.

A hírszerzési értesülések megosztásáról és be nem jelentett közös hadgyakorlatokról állapodott meg Vilniusban pénteken a litván és a lengyel hadsereg főparancsnoka.

Valdemaras Rupsys litván altábornagy és Rajmund Andrzejczak lengyel altábornagy, vezérkari főnök a litván fővárosban írta alá a megállapodást. A két katonai vezető hangsúlyozta, hogy szükséges befektetni a hadsereg fejlesztésébe és a harckészültség növelésébe. Hangsúlyozták továbbá, hogy mindkét ország fegyveres erőinek a lehető leghamarabb alkalmazkodniuk kell az új fenyegetésekhez.

"A légvédelem döntő fontosságú, ahogyan azt most Ukrajnában is láthatjuk. A légvédelmi rendszerek nemcsak a harcoló alakulatokat védik, hanem a kritikus infrastruktúrát is"

- húzta alá Andrzejczak, akit a BNS balti hírügynökség idézett.

Litvánia és Lengyelország is határos az Oroszországhoz tartozó, de attól területileg elkülönölt Kalinyingrádi területtel, valamint a Moszkvával szövetséges Fehéroroszországgal. Mindketten attól tartanak, hogy az ukrajnai orosz hadművelet átterjed országukra.

Andrzejczak kijelentette: Varsó és Vilnius vezető szerepet játszik az Oroszország által megtámadott Ukrajna támogatásában. Lengyelország mindazonáltal igyekszik egyensúlyt tartani a Kijevnek nyújtott katonai segítség és saját védelmének biztosítása között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×