eur:
392.34
usd:
365.67
bux:
66772.22
2024. április 26. péntek Ervin
A steaming, glowing mass of smoke stacks and distillation towers connected by conduit and pipe racks towers in the early morning light in front of the Port of Los Angeles.
Nyitókép: Hal Bergman/Getty Images

Szankciós kiskapu: orosz olajjal tankolják az amerikai autókat

Az Oroszország elleni szankciós politika dacára Szicíliában finomított orosz olajat importál nagy mennyiségben az Egyesült Államok.

Annak ellenére, hogy az Amerikai Egyesült Államok képviseli legvehemensebben az Oroszországgal szemben alkalmazott szankciós politikát, a The Wall Street Journalon megjelent oknyomozó riport egyértelműen bizonyítja, hogy Amerika saját maga számára meghagyta a kiskaput, és zavartalanul importálja az orosz olajat a saját piacára – írja a hirado.hu.

Március óta közel 5 millió hordó, orosz kőolajból származó kőolajterméket importáltak az Egyesült Államokba, amelyből 2,5 millió hordó gázolaj volt – derült ki a The Wall Street Journal oknyomozó riportjából. Az Amerikai Kőolaj Intézet becslése alapján 2,5 millió hordó gázolajból 7 millió személyautó tankját lehet teljes megtölteni.

A lap szerint az Oroszországból származó kőolajszállítmányok a Lukoil vállalat szicíliai kőolajfinomítójába érkeznek, ahonnan a finomítási eljárást követően – többek között – az Exxon Mobil tárolóiba szállítják az Egyesült Államokba.

Az orosz olaj amerikai értékesítését az a régóta bevett üzleti gyakorlat teszi lehetővé, amely alapján a finomított olaj származási helye megváltoztatható arra az országra, ahol a nyersolajon elvégezték a finomítási eljárást, így a Szicíliában finomított orosz nyersolajból származó üzemanyag már olasznak minősül.

Az ukrajnai háború kitörése előtt a Lukoil szicíliai olajfinomítója tizenöt különböző országból importálta a nyersolajat és csupán 30 százalékban Oroszországból, addig áprilisra az orosz nyersanyag aránya 93-ra emelkedett.

A lap megkereste az Exxont, de a cég közölte, hogy minden téren eleget tesz az Oroszországgal szemben kivetett amerikai szankcióknak, és az általa importált olajtermékek Olaszországból származnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×