eur:
389.5
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Rotary Gift of Life - Ajándékozz életet programja keretében szívműtéten átesett aradi Rus Márk (j) édesanyjával és nagyapjával a Rotary világelnöke, Ian Riseley látogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Szegedi Tudományegyetemen 2017. július 3-án. A civil szervezet támogatásával határon túli gyermekek olyan életmentő szívműtéteit végzik el Szegeden, melyre szülőföldjükön nem lenne lehetőség.
Nyitókép: Kelemen Zoltán Gergely

Igaz szívügy: határon túli súlyos beteg gyerekeket mentenek

A Gift of Life programnak köszönhetően számos sikeres műtétet végeztek el az ellátásra szoruló, határon túli gyerekeken.

A Rotary egy nemzetközi jótékonysági szervezet, melynek egymillió-kétszázezer tagja van világszerte. Magyarországon 56 klub van, és 1200 tag jár össze heti rendszerességgel – mondta az InfoRádiónak Elekes Zoltán, a Gift of Life, Ajándékozz életet program sajtófőnöke.

Mint mondta, a program résztvevői olyan emberek, akik jószívűségükkel próbálják a környezetüket egy picit jobbá tenni. Gyűjtőprojekteket szerveznek, futóversenyt, színházi eseményt, koncertet, és az ebből befolyó bevétel száz százalékát jótékony célra fordítják. A Gift of Life program Magyarországon a negyedik generációnál tart, és határon túli gyerekek veleszületett szívbetegségből adódó szívműtétjét finanszírozza.

A szervezet azért foglalkozik kifejezetten a határon túli gyermekekkel, mert a magyar gyerekeknek a társadalombiztosítás és az egészségügyi intézmények meg tudják oldani a finanszírozást, a műtéteket, a vizsgálatokat és a diagnózist. A határon túli gyerekek esetében Szerbiából, Romániából és Ukrajnából

olyan gyerekek kerülnek a szervezet látókörébe, akik veleszületett rendellenességgel jöttek világra,

és amit az ottani orvosok vettek észre.

Vannak helyek, ahol azonban a műtéti beavatkozáshoz a technikai vagy orvosi háttér nincs meg. Emiatt jelentkeznek a Gift of Life programba, amit magyar és nemzetközi segítséggel, civil támogatókkal tudnak finanszírozni.

A sajtófőnök kifejtette: a programnak köszönhetően a közelmúltban két szívműtéten átesett gyerek kerülhetett vissza a családjához.

Mindketten Romániából érkeztek,

egyiküknek egy katéteres szívműtétje volt, melyet bőrön keresztül, egyszerűbb műtéttel hajtottak végre Budapesten, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. A másik egy komolyabb, nyitott szívműtét volt. A három és fél és négyéves gyerekeken végzett beavatkozások sikeresek volt. Elekes Zoltán elmondta: Magyarországon az összes gyerek műtétje sikeres volt, így közel hetven gyermek szívét gyógyították meg. Ezeket a műtéteket magyar orvosi hátterű intézményekben, Szegeden és Budapesten végezték el.

A program résztvevői próbálnak határon túli orvosokat, gyerekorvosokat, háziorvosokat képezni arra, hogy időben vegyék észre a problémákat. Amikor Szegeden volt a program, az ottani klinikára tudtak vásárolni olyan eszközöket, melyek segítségével az orvosok diagnosztizálhattak. A Szeged Dóm Rotary Club, továbbra is viszi ezt a programot. "Támogatókra van szükségünk, akik szívesen segítenek abban, hogy a nullától tizenéves gyerekek műtétei itt Magyarországon sikeresen megvalósulhassanak" – tette hozzá a Gift of Life program sajtófőnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×