eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ukrán tüzér aknagránátot visz, miközben egysége aknavetővel az orosz állásokat lövi a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut környékén 2022. október 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Finn bűnözők kezébe kerülhettek Ukrajnának szánt fegyverek

Ezt állítja a finn Nemzeti Nyomozóiroda főnyomozója.

Ukrajnának szánt fegyverek, egyebek között gépkarabélyok kerülhettek finn bűnözők kezébe a helsinki rendőrség tudomása szerint – mondta el Christer Ahlgren, a finn Nemzeti Nyomozóiroda főnyomozója az Yle helyi rádióadónak.

"Svédországban, Dániában és Hollandiában is felbukkantak már Ukrajnának szánt fegyverek" - közölte.

A Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) nyáron figyelmeztetett, hogy bűnszervezetek vehetik célba a Kijevnek szánt külföldi katonai segélyeket.

Ahlgren elmondta:

a csempészútvonalakat már kialakították.

A fegyverkereskedelem részben a szervezett bűnözésben is részt vevő nemzetközi motorosbandákon keresztül zajlik. A Bandidos MC nevű bandának például minden nagyobb ukrán városban vannak képviselői - ismertette a főnyomozó.

Finnországba a kikötőkön keresztül jutnak be a fegyverek, amelyeket kevésbé ellenőriznek, mint a repülőtereket.

Ahlgren emlékeztetett: a kilencvenes években a délszláv háború idején nagyon hasonló volt a helyzet, hiszen Jugoszláviából is rengeteg fegyvert csempésztek különféle országokba.

"Ukrajna hatalmas mennyiségű fegyvert kapott, és ez jó" - mondta a főnyomozó. "De évtizedekig dolgunk lesz még ezekkel a fegyverekkel.

Ez az ár, amelyet fizetnünk kell érte" - jegyezte meg.

(Nyitóképünkön ukrán tüzér aknagránátot visz, miközben egysége aknavetővel az orosz állásokat lövi a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut környékén 2022. október 27-én.)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×