eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Joe Biden: nagyon veszélyes, hogy Putyin folyton atomfegyverekről beszél

Az amerikai elnök egyúttal meg is kérdőjelezte az orosz elnök szavait a nukleáris fegyverek bevezetésével kapcsolatban.

Nagyon veszélyes, ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök folyton nukleáris fegyver bevetésének lehetőségéről beszél – hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök a NewsNation televízióhálózatnak adott csütörtöki interjújában.

Biden egyúttal megkérdőjelezte Putyinnak azt a kijelentését, hogy Oroszország nem tervezi nukleáris fegyver bevetését. "Ha nem tervez ilyet, akkor minek beszél róla folyton? Miért beszél folyton arról, hogy képes atomfegyvert bevetni?" – tette fel a kérdést az amerikai elnök, hozzátéve: "nagyon veszélyes", ahogy az orosz elnök megközelíti ezt a kérdést.

Vlagyimir Putyin a nap folyamán korábban azt mondta, hogy Oroszország nem fenyegetőzött atomfegyver használatával, csak a nyugati "zsarolásra" válaszolt. A kelet-ukrajnai területek elcsatolásának bejelentésekor mindazonáltal azt mondta, hogy Moszkva minden eszközzel kész megvédeni az ország területét, és ez nem blöff.

Orosz vezetők az elmúlt napokban sorozatosan arra figyelmezettek, hogy Ukrajna úgynevezett piszkos bombával készül támadást elkövetni, vagyis olyan robbanószerkezettel, amely hagyományos töltetet tartalmaz, de radioaktív szennyezőanyagot szór szét.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva mondta: elképzelhetőnek tartja, hogy Oroszország készül ilyen támadást elkövetni, amiért utána Ukrajnát próbálja majd meg felelőssé tenni.

"Gyakran vádolnak meg másokat azzal, amit ők maguk csinálnak vagy amire ők maguk készülnek" - fogalmazott Kirby. "De megmondom, hogy egyelőre nem láttuk semmi jelét annak, hogy piszkos bomba bevetését terveznék vagy akár csak előkészítenék" – tette hozzá a szóvivő.

Az ukrajnai háború fegyverkezéséről korábban Szenes Zoltán, volt vezérkari főnök, az NKE emeritus professzora, a Hadtudományi Társaság elnöke beszélt az InfoRádió Aréna c. műsorában:

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×