eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: a Gazprom zavartalanul szállít

A külgazdasági és külügyminiszter ismét bírálta az unió energiapolitikáját, mert szerinte az csak súlyosbítja a válságot.

Szijjártó Péter az európai uniós energiaügyi miniszterek ülését követő sajtótájékoztatóján közölte, hogy a brüsszeli testület "újabb rejtett kísérleteket" akar tenni a tagállami hatáskörök visszaszorítására.

Mint mondta Magyarország továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy egyhangú döntéssel kerüljenek elfogadásra az energiaellátással kapcsolatos kérdések.

"Szerintünk a hosszú távú megoldás az lenne, ha elárasztanák földgázzal az európai piacot,

vagyis az Európai Bizottság abban segítene, hogy minél több forrásból, minél több útvonalon minél több földgáz érkezzen" - mondta.

A miniszter azt mondta: Magyarország semmifajta kötelező közös beszerzésben nem hajlandó részt venni. "Az nem lehet, hogy miközben önkéntességről döntött az Európai Tanács, addig így okoskodva, ügyeskedve az Európai Bizottság csak kihozza, hogy 15 százalékot mégis kötelező közösen megvásárolni"

Arról is beszélt, hogy

az ársapka típusú intézkedések semmilyen módon nem befolyásolhatják a hosszú távú szerződéseket.

Majd nonszensznek és elfogadhatatlannak nevezte azt a javaslatot, amelynek értelmében a tagállamoknak előzetesen tájékoztatniuk kellene Brüsszelt, ha 472 millió köbméternél nagyobb mennyiségű földgáz beszerzéséről kívánnak szerződést kötni.

A szolidaritási mechanizmusok kapcsán elképzelhetetlennek minősítette, hogy a magyar adófizetői pénzből megvásárolt, Magyarországon tárolt földgázt más országok kapják meg. "Az európai bürokraták meg jó néhány tagország is azon ügyeskedik jelenleg, hogy az Oroszországból származó földgázt száműzze az európai piacról (.), de vészhelyzet esetén a magyar tárolókból elfogadnák?" - tette fel a kérdést.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy Magyarország tapasztalatai nem feltétlenül esnek egybe a nyugat-európai országokéval azt illetően, hogy melyik szállító megbízható.

Az orosz Gazprom ugyanis zavartalanul szállítja a szerződéses mennyiséget, míg hazánkat két nyugati vállalat már cserbenhagyta a romániai tengeri mezők kitermelésének ügyében.

Szavai szerint az eddig elfogadott vagy tervezett brüsszeli intézkedések "csak problémát és veszélyt okoztak az európai energiaellátás szempontjából", ezért a magyar kormány nem támogatja nemzeti kompetenciák átadását.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×