eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Karosszéria a Volkswagen (VW) zwickaui összeszerelőüzemében 2020. február 25-én. Az előző napon újraindult a koronavírus terjedése miatt leállított termelés a Volkswagen legtöbb kínai gyárában. A járműgyártásban világelső Volkswagen-csoport januári eladásai éves szinten 11,3 százalékkal estek Kínában, amely a világ legnagyobb járműpiaca.
Nyitókép: MTI/EPA/Uwe Meinhold

Energiapánik Németországban: leépítés, bezárás, költözés

A munkahelyek leépítését és bizonyos termelési ágazatok leállítását fontolja a német vállalatok jelentős része a növekvő energiaárak miatt. Egy friss felmérés szerint a vállalatok negyede ehhez hasonló lépésekkel reagálna az emelkedő költségekre. Több vállalat külföldre költözne.

A felmérést a müncheni székhelyű Gazdaságkutató Intézet (Ifo) végezte. Az adatokból kitűnt, hogy az energiaválság egyre erősebben sújtja a német gazdaságot. Erre utal, hogy a vállalatok negyede fontolóra vette a munkahelyek számának csökkentését, a beruházások elhalasztását, sőt egyes üzleti, illetve termelési ágazatok feladását. A leggyakoribb reakciók közé tartozott az is, hogy a megnövekedett költségeket a fogyasztókra, illetve a vevőkre kívánják áthárítani.

A megkérdezett vállalatok kilencven százaléka tervezi árainak emelését, vagy már végre is hajtotta azt. Csaknem ötven százalékuk tervezi azt, hogy más energiahordozóra vált át, vagy már meg is történt a váltás. A megkérdezett vállalatok, illetve üzemek huszonöt százaléka utalt arra, hogy

a növekvő árakat a többi között a munkahelyek számának csökkentésével kívánja ellensúlyozni.

A német vállalatok tizenhárom százaléka nem zárja ki azt sem, hogy csökkenti vagy leállítja a termelést. Jelentős részük, mintegy kilenc százalékuk pedig opciónak tekinti at is, hogy termelését külföldre helyezi át. Olyan helyszíneket részesítenek előnyben, ahol az energiaköltségek, az adók és a bürokratikus terhek alacsonyabbak, mint Németországban.

Az államtól mindenekelőtt azt várják, hogy pénzügyi támogatást nyújt az energiahatékonyságot vagy a megújuló energiaforrásokra történő átállást célzó beruházásokhoz. Hangsúlyozták annak szükségességét is, hogy meghatározott vállalatok és gazdasági ágazatok célzott támogatásban részesüljenek.

Az atomerőművek működési idejének meghosszabbítását a megkérdezett vállalatok túlnyomó többsége kívánatosnak nevezte.

A német parlament a napokban hagyta jóvá a kormány kétszázmilliárd eurós tehercsökkentési programját, amelynek célja az energia drágulásának ellensúlyozása.

A program keretében a villamos energia drágulásának enyhítését szolgáló úgynevezett áramárfék után bevezetik a gázárféket is.

A ZDF televízió értesülése szerint a kormány azt tervezi, hogy a gázárfék bevezetését előbbre hozzák, és az intézkedés március helyett már januárban életbe lépne. Olaf Scholz kancellár ezzel összefüggésben azt hangoztatta, hogy a döntést megelőzően konzultálni kíván az energiaszolgáltatókkal. Ezt megelőzően több tartomány, illetve gazdasági szervezetek szólították fel Scholzot a tervezett intézkedés korábbi életbe léptetésére.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×