eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A Reckrod gáztározó a közép-németországi Eiterfeldben 2022. július 14-én. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium bejelentése szerint az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fő útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Téli gázhiány: a német hatóság bizakodó, az unió már kevésbé

Elégedett a német közüzemi felügyelet a gázfogyasztás eddigi alakulásával, megvan a remény arra, hogy a tél folyamán nem lesz gázhiány. Egy brüsszeli felmérés szerint ugyanakkor a földgázzal való takarékoskodás frontján Németország csupán a középmezőnyben foglal helyet.

A bonni székhelyű, hivatalos nevén szövetségi közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) közzétette az elkövetkező hónapokra vonatkozó prognózisát. A felügyelet abból indul ki, hogy a tározók csaknem dugig vannak, és a gázzal való takarékosságot sem érheti kritika. Mindez megalapozza azt a reményt, hogy télen nem lesz gázhiány.

A Bundesnetzagentur négy forgatókönyvet vázolt, és ezek közül csupán egy számolt azzal, hogy súlyos ellátási hiány lesz. Egy ilyen esetben egyfajta szükséghelyzetet léptetnének életbe, ami a többi között maga után vonná, hogy a gazdasági szereplők számára előírnák, mennyi gázt fogyaszthatnak.

A másik három forgatókönyv szerint az ország megússza a telet ellátási hiány nélkül. Mind a három esetben az előrejelzés abból indul ki, hogy a gázfogyasztás legkevesebb 20 százalékkal csökken, továbbá, hogy a német partoknál három új cseppfolyósítottföldgáz-terminál az év végétől már üzembe helyezhető.

Klaus Müller, a szövetségi közüzemi felügyelet vezetője bátorítónak nevezte a gázzal való takarékosság eddigi eredményeit, és ebből a célból további erőfeszítésekre szólított fel.

A hivatalos adatok szerint az elmúlt héten a napi gázfogyasztás átlagban 608 gigawattóra volt, eszerint 31 százalékkal alacsonyabb, mint a megelőző három év ugyanezen naptári időszakában.

A csökkenést a viszonylag meleg idő mellett a tudatos takarékossági erőfeszítések magyarázzák a hatóságok.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy héttel korábban Klaus Müller még arra hívta fel a figyelmet, hogy fokozottabb takarékosságra van szükség. Emellett elismerően szólt ugyan a tározók feltöltöttségi szintjéről, de hozzátette, hogy a tárolt gáz körülbelül két hideg téli hónapra elegendő. A felügyelet vezetője a fogyasztás legkevesebb 20 százalékkal történő csökkentését elengedhetetlennek nevezte.

Az Európai Bizottság adatai szerint ugyanakkor

Németország a földgázzal való takarékosságot illetően szeptemberben elmaradt több uniós szomszédjától.

A Der Spiegel által ismertetett brüsszeli statisztika szerint a múlt hónapban mindössze 7,4 százalékkal csökkentette a fogyasztást a megelőző öt év szeptemberi átlagfogyasztásához képest. A listát vezető Svédország ezzel szemben több mint 50 százalékkal, míg Hollandia 32,2 százalékkal csökkentette szeptemberi gázfogyasztását a megelőző hasonló időszakokhoz képest. De az adatok szerint részarányosan Németországnál jobban takarékoskodtak többi között a balti államok, továbbá Finnország, Románia és Luxemburg is.

Az egész Európai Unióban a szeptemberi fogyasztás 15 százalékkal csökkent az elmúlt öt év szeptemberi átlagfogyasztásához viszonyítva.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×