eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja sajtótájékozatót tart az Európai Unió bővítési csomagjáról Brüsszelben 2020. október 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Várhelyi Olivér: Albániával és Észak-Macedóniával új lendületet kapott az EU-bővítés

Új lendületet kapott a nyugat-balkáni bővítés, az EU Albánia és Észak-Macedóniával tartott júliusi kormányközi konferencia áttörést hozott a bővítési folyamatban, az EU megkezdte e két ország átvilágítását - jelentette ki Várhelyi Olivér bővítési és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.

Mint mondta: cél az átvilágítási folyamat felgyorsítása annak érdekében, hogy az uniós jogszabályok minél előbb bekerüljenek a két ország jogrendszerébe.

Várhelyi elmondta, az Európai Bizottság Bosznia-Hercegovinának tagjelöltséget javasolt, abban az esetben, ha a feltételeket betartják. Ez egyelőre még csak egy ajánlás, amelyről a miniszterek tanácsa dönt, de elvárásaink nagyok és az ország politikusainak az a feladata, hogy ennek eleget tegyenek - emlékeztetett.

Montenegróval kapcsolatban a biztos úgy nyilatkozott, hogy

a csatlakozási tárgyalások a többi között továbbra is a jogállamiságra vonatkozó fejezetben meghatározott intézkedések teljesítésére összpontosítanak.

"Az országnak fokoznia kell a véleménynyilvánítás és a tömegtájékoztatás szabadságának biztosítására vonatkozó munkát, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet és az igazságszolgáltatás hitelessége érdekében megkezdett munkát"- hívta fel a figyelmet.

Szerbiával kapcsolatban arról számolt be, hogy Belgrád több pozitív intézkedést tett a jogállamiság megerősítése érdekében. "Szerbiát komoly partnerünknek tekintjük, de az Oroszország elleni szankciók terén európaibb álláspontot kell kialakítania a vezetésnek - tette hozzá.

Várhelyi szerint a bizottság 2018-as értékelése szerint

Koszovó teljesítette az összes vízumliberalizációs kritériumot, a testület továbbra is kitart ezen álláspont mellett.

A biztos felhívta a uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsot hogy mihamarább foglalkozzon ezzel a kérdéssel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×