eur:
395.89
usd:
369.64
bux:
70426.12
2024. június 25. kedd Vilmos
Az Európai Űrügynökség (ESA) által közreadott és a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén szolgáltatot teljesítő Thomas Pesquet francia űrhajós által készített kép az Ida névre keresztelt trópusi viharról 2021. augusztus 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/EUROPEAN SPACE AGENCY

Új pályára kényszerült a Nemzetközi Űrállomás

A világűrben felhalmozódott űrszemét akadályozta az állomás útját.

Módosítani kellett hétfőn a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályáját, hogy elkerülhessék az ütközést űrszeméttel – közölte a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

A tájékoztatás szerint a manőverhez beindították az állomáshoz kapcsolódó orosz Progressz MSZ-20 orosz teherűrhajó hajtóművét, amely 630,8 másodpercig üzemelt. Dmitrij Petelin orosz űrhajós korábban azt mondta, "mindössze rutinmanőverről van szó, és a legénység valószínűleg meg sem fogja érezni".

Az állomást 1,75 kilométerrel magasabbra emelték, így 417,9 kilométer átlagos magasságban fog tovább keringeni – közölte a Roszkoszmosz. Az ISS legutóbb júniusban hajtott végre hasonló pályakorrekciót, akkor a Koszmosz-1408 nevű műhold roncsait kerülte el.

Az űrszemét egyre több gondot okoz a világűrben.

Az ISS rendszeresen kényszerül kitérő manőverekre annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést a kozmikus hulladékokkal, amelyek becsapódás esetén akár tönkre is tehetik az űrállomást. Az ISS történetében eddig összesen 327 alkalommal alkalmaztak pályakorrekciót.

Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×