eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az Európai Űrügynökség (ESA) által közreadott és a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén szolgáltatot teljesítő Thomas Pesquet francia űrhajós által készített kép az Ida névre keresztelt trópusi viharról 2021. augusztus 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/EUROPEAN SPACE AGENCY

Új pályára kényszerült a Nemzetközi Űrállomás

A világűrben felhalmozódott űrszemét akadályozta az állomás útját.

Módosítani kellett hétfőn a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályáját, hogy elkerülhessék az ütközést űrszeméttel – közölte a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

A tájékoztatás szerint a manőverhez beindították az állomáshoz kapcsolódó orosz Progressz MSZ-20 orosz teherűrhajó hajtóművét, amely 630,8 másodpercig üzemelt. Dmitrij Petelin orosz űrhajós korábban azt mondta, "mindössze rutinmanőverről van szó, és a legénység valószínűleg meg sem fogja érezni".

Az állomást 1,75 kilométerrel magasabbra emelték, így 417,9 kilométer átlagos magasságban fog tovább keringeni – közölte a Roszkoszmosz. Az ISS legutóbb júniusban hajtott végre hasonló pályakorrekciót, akkor a Koszmosz-1408 nevű műhold roncsait kerülte el.

Az űrszemét egyre több gondot okoz a világűrben.

Az ISS rendszeresen kényszerül kitérő manőverekre annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést a kozmikus hulladékokkal, amelyek becsapódás esetén akár tönkre is tehetik az űrállomást. Az ISS történetében eddig összesen 327 alkalommal alkalmaztak pályakorrekciót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×