eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Birmingham, 2022. október 3.Kwasi Kwarteng brit pénzügyminiszter beszél a Konzervatív Párt birminghami kongresszusán 2022. október 3-án. A kormány bejelentette, mégsem törli el a legmagasabb keresetűek személyi jövedelemadójának 45 százalékos kulcsát.
Nyitókép: MTI/AP/Rui Vieira

Menesztették a brit pénzügyminisztert

Kwasi Kwartenget utódja Jeremy Hunt lett, aki korábban külügyminiszter is volt.

A volt pénzügyminiszter maga erősítette meg felmentésének hírét, amikor a Twitteren közzétette a kormányfőhöz írt levelét. Kwasi Kwarteng a levélben felidézi, hogy Truss kérte a távozásra, és ő a kérést elfogadta.

Kwarteng menesztésének oka minden bizonnyal az a 45 milliárd font értékű adócsökkentési programot lehet amelyet hatalmas és példátlan piaci felfordulás követett.

Kwasi Kwarteng alig 38 napot töltött a pénzügyminiszteri székben.

Ennél rövidebb ideig csak Ian Macleod szolgált ugyanezen a poszton: ő 1970-ben, kinevezése után 30 nappal szívinfarktusban elhunyt.

A most pénzügyminiszterré kinevezett Jeremy Hunt a kettővel ezelőtti, Theresa May vezette konzervatív párti brit kormányban töltötte be a külügyminiszteri tisztséget, May elődje, David Cameron kormányában pedig az egészségügyi, majd a kulturális tárca élén állt.

Hunt az előző kormányfő, Boris Johnson távozása utáni vezetőválasztási versengésben Liz Truss első számú riválisa, Rishi Sunak volt pénzügyminiszter egyik legfőbb támogatója volt.

Mégis felemelik jövőre a társasági adót

Az alig néhány hete bejelentett, hatalmas piaci felfordulást okozó adócsökkentési program újabb elemének visszavonását jelentette be pénteken Liz Truss brit miniszterelnök, nem sokkal azután, hogy menesztette eddigi pénzügyminiszterét, Kwasi Kwartenget.

Truss a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a Kwarteng által szeptember végén ismertetett adócsökkentési tervcsomag egyes részletei

"messzebb mentek és gyorsabbak voltak", mint ahogy azt a piaci szereplők várták,

ezért módosítani kell a kormányzati célkitűzések megvalósításának módját.

A brit kormányfő közölte: mindezek alapján úgy döntött, hogy a korábbi terveknek megfelelően mégis felemelik jövőre a társasági adót.

A Kwarteng által bejelentett programban még az szerepelt, hogy a kormány a korábbi tervvel ellentétben nem emeli 25 százalékra a jelenlegi 19 százalékról a társasági adót.

A program tartalmazta a legmagasabb személyi jövedelmek 45 százalékos adókulcsának eltörlését is, de a súlyos piaci reakciók nyomán ezt már korábban visszavonták.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×