eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Close up of an unrecognizable young businesswoman sitting in her new office and typing on her laptop
Nyitókép: humanmade/Getty Images

3 év börtön járhat álhírterjesztésért - Törökországban

A török parlament csütörtökön vitatott törvénymódosítást fogadott el arról, hogy a jövőben három évig terjedő börtönnel sújthatják a hamis információkat terjesztő újságírókat és közösségi médiafelhasználókat.

A vonatkozó törvénytervezetet májusban terjesztette be a Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP). Csütörtökön az AKP és a vele közösen kormányzó Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) a parlamenti többség birtokában megszavazta a törvényt, amely bírálói szerint veszélyt jelenthet a szólásszabadságra.

A legtöbb vitát a 29. cikkely kavarta, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a Törökország bel- és nemzetközi biztonságával, a közrenddel, vagy az egészségüggyel kapcsolatos hamis hírek terjesztését, ha annak célja közaggodalom, félelem vagy pánik keltése.

Erdogan azzal érvelt, hogy a törvény a nemzetbiztonsági, illetve globális biztonsági fenyegetést jelentő, félrevezető és hamis hírek elleni harcot szolgálja.

Törökországban jövőre elnökválasztás lesz, amelyen Erdogan ismét indulni készül. Kormánypártja népszerűsége azonban a magas infláció és a pénzügyi válság miatt megcsappant.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×