eur:
390.72
usd:
364.15
bux:
68408.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pexels.com

Világelső lesz Új-Zéland, ha bevezeti a böfögésadót

A mezőgazdaságban tartott állatok okozta üvegházhatású gázok kibocsátásának megadóztatásáról nyújtott be törvényjavaslatot kedden az új-zélandi kormány a parlamenthez. Ha elfogadják, ez lesz a világon az első ilyen jellegű adónem.

A javaslat szerint a gazdálkodók 2025-től adóznának az üvegházhatást okozó - böfögésből, szellentésből, vizeletből származó - gázok után, az adó mértékét azonban még nem állapították meg.

A javaslatot támogató - és azt "realisztikusnak" nevező - Jacinda Ardern miniszterelnök azt mondta, az állatok tulajdonosai az adók kifizetése érdekében megemelhetnék az immár "környezetbarát termékek" árát.

Az állattartók máris tiltakoztak a javaslat ellen - amelyhez hasonlót a Munkáspárt már 2003-ban is benyújtott -, az iparág legfontosabb lobbiszervezete, a Farmerek Szövetsége pedig azt közölte, egy ilyen törvény "kibelezné a kisvárosi Új-Zélandot", és végeredményben gazdaságaik eladására kényszerítené a tulajdonosokat.

A jobboldali-liberális ACT párt képviselői azzal érveltek a javaslat ellen, hogy az voltaképpen növelné a gázkibocsátást, mert az agrárüzemek a szomszédos országokba települnének, ahol nehezebben tudnák csak megtermelni az élelmiszert.

Damien O'Connor mezőgazdasági miniszter azonban rámutatott arra, hogy a farmerek már most megtapasztalják a klímaváltozás hatását aszály, szárazság és árvizek formájában, így a klímaváltozás elleni harc mindannyiuk érdeke.

A Farmerek Szövetségének elnöke, Andrew Hoggard ezzel kapcsolatban elmondta, két éve fáradoznak a kormánnyal olyan gázkibocsátás-csökkentő terven, amely nem csökkentené a termelést sem.

Jóllehet Új-Zélandon csupán mintegy ötmillióan élnek, körülbelül 10 millió tejhasznú szarvasmarhát és 26 millió birkát tartanak,

az ország üvegházhatást okozó gázának pedig több mint fele a mezőgazdaságból származik.

A kormány korábban ígéretet tett arra, hogy Új-Zéland 2050-re eléri a karbonsemlegességet, e terv részeként pedig azon van, hogy a mezőgazdaságban tartott állatok metánkibocsátását csökkentse.

Közvéleménykutatók felhívták rá a figyelmet, hogy az országban 15 hónapon belül választásokat kell tartani, és a törvényjavaslat jelentősen csökkentheti Ardern esélyeit a vidéki térségekben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×