eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Helyszínt biztosító rendőr Kijevben 2022. október 10-én, miután az orosz erők rakétatámadást intéztek az ukrán főváros ellen. Legalább nyolc ember életét vesztette, 24 pedig megsebesült.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Magyarország is háborús bűncselekménynek tekinti a hétfői orosz bombázást

Az ENSZ pedig közölte: a hétfői orosz légicsapások megsérthették a hadviselésre vonatkozó nemzetközi egyezményeket.

Elítélik a Bukaresti Kilencek államfői ukrán városok tömeges orosz bombázását, amelyet a nemzetközi jog értelmében háborús bűncselekménynek tekintenek - derül ki a kilenc államfő közös közleményéből, amelyet a varsói elnöki hivatal tett közzé.

"Emlékeztetünk, hogy a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények soha nem évülnek el" - szögezi le közleményében a bolgár, a cseh, az észt, a magyar, a lett, a litván, a lengyel, a román és a szlovák államfő, akik közös közleményéhez Észak-Macedónia és Montenegró elnöke is csatlakozott.

"Országaink nevében követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyja abba polgári célpontok támadását.

Nem hagyunk fel az erőfeszítéssel, hogy bíróság elé állítsuk a mai bűncselekmények felelőseit"

- hangsúlyozzák az államfők.

A Bukaresti Kilencek tagállamainak elnökei elfogadhatatlannak nevezik, hogy Oroszország képviselői atomfegyverek bevetésével fenyegetőznek. "Ezzel összefüggésben megerősítjük eltökéltségünket, hogy országainkat és szövetségeseinket megvédjük" - zárják közleményüket az államfők.

Hétfő reggel Oroszország az ukrán hadsereg beszámolója szerint 75 rakétát lőtt ki Ukrajna városaira, melyek közül a légvédelemnek mintegy 40-et sikerült megsemmisíteni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a csapások elsődleges célpontja az ország energiainfrastruktúrája, másodlagos célja pedig emberéletek kioltása volt. A kedd reggeli összesítés szerint a támadásokban 19 ember halt meg.

Az ukrajnai városokra mért hétfői orosz légicsapások megsérthették a hadviselést szabályozó nemzetközi egyezményeket, és háborús bűncselekménynek minősülhetnek, ha kiderül a szándékosság - jelezte az ENSZ kedden.

"Felszólítjuk Oroszországot, hogy tartózkodjon az erőszak fokozásától" - mondta Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője genfi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő aláhúzta, hogy a lakott területek és a polgári infrastruktúra közvetlen támadása háborús bűncselekmény. A legfrissebb ukrán adatok szerint legalább 19-en meghaltak és 105-en megsebesültek a hétfő reggeli támadásokban.

Az ENSZ-t aggasztja a tény, hogy egyes esetekben úgy tűnik, szándékosan vették célba a polgári infrastruktúrát. Nyolc régióban több tucat lakóépület, valamint legalább tizenkét energetikai létesítmény szenvedett károkat - tette hozzá.

Ravina Shamdasani szerint

az, hogy az oroszok a tél közeledtével jelentős károkat okoztak az áramellátásban, további aggodalmakat vet fel

a civilek és a legsérülékenyebb csoportok védelmére vonatkozóan.

(A nyitóképen: Helyszínt biztosító rendőr Kijevben 2022. október 10-én, miután az orosz erők rakétatámadást intéztek az ukrán főváros és több más ukrán település ellen.)

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×