eur:
393.17
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Atomrobbanás
Nyitókép: You Tube

Volodimir Zelenszkij nem atomcsapásra, hanem szankciókra gondolt

Kijevi közlés szerint az újságírók félretették az ukrán elnök kijelentését.

Volodimir Zelenszkij az Oroszországgal szembeni szankciókra utalt, amikor azt mondta, hogy megelőző csapásra van szükség a nukleáris fegyverek használatának megakadályozása érdekében - közölte az ukrán elnök szóvivője.

"Kollégák, önök egy kicsit túl messzire mentek a nukleáris hisztériával, és már ott is atomcsapásokat hallanak, ahol azok nem léteznek" - írta az ukrán államfő szóvivője, Szerhij Nyikiforov a Facebook közösségi oldalon.

"Az elnök a (február 24-i ukrajnai orosz invázióig) tartó időszakról beszélt. Akkor kellett volna megelőző intézkedéseket alkalmazni Oroszországgal szemben, hogy megelőzzék a háborút. Hadd emlékeztessem önöket, hogy

az egyetlen intézkedés, amelyről akkor szó volt, az a szankció volt".

Nyikiforov szerint az atomfegyverek használatára tett célzásokat "csak a terrorista állam" Oroszország engedte meg magának. "Ukrajnától soha nem fognak ilyen felhívásokat hallani" - hangsúlyozta.

Az ukrán elnök kijelentésire a Kreml szóvivője úgy reagált, hogy az lényegében a világháború kirobbantására szóló felhívás volt. Dmitrij Peszkov, a Ria Novosztyi hírügynökséggel közölte, hogy Volodimir Zelenszkij egy Oroszország elleni, megelőző atomcsapást sürgetett a NATO-tól.

Az ukrán elnök az ausztráliai Lowy Intézet videokonferenciáján beszélt arról, hogy a NATO-nak preventív csapást kellene mérnie Oroszországra, "hogy kizárja az orosz nukleáris fegyverhasználatot".

Az orosz elnöki szóvivő arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen konfliktus következményei szörnyűek és kiszámíthatatlanok lennének. Peszkov szerint, mivel valójában Washington és London irányítja Kijev tevékenységét, ők viselik a felelősséget Zelenszkij szavaiért. Mint mondta, az ilyen kijelentéseket a nemzetközi közösség nem hagyhatja reakció nélkül.

"Zelenszkij felszólította nyugati gazdáit, hogy mérjenek megelőző atomcsapást Oroszországra.

Ezzel lényegében az egész világ előtt bebizonyította, hogy valóságosak azok az ukrán fenyegetések, amik miatt Oroszország megindította a különleges hadműveletet".

Ezt már az orosz külügyminiszter hangoztatta a kormányzó, Egységes Oroszország Pártja moszkvai tanácskozásán.

Szergej Lavrov nevetségesnek nevezte az ukrán elnöki szóvivő "utólagos magyarázkodási kísérletét". Azt állította: Volodimir Zelenszkij már januárban jelezte, hogy Kijev atomfegyvereket akar szerezni.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pedig Telegram-csatornáján azt írta, hogy "a Nyugat nukleáris háborút szít", Zelenszkijt pedig bábnak, kiegyensúlyozatlannak, "fegyverrel felpumpált szörnyetegnek" nevezte, "akinek a keze által elpusztulhat a világ".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×